De ce a pierdut Napoleon batalia de la Waterloo?

Alaturi de Azincourt, aceasta este probabil cea mai cunoscuta infrangere franceza. Batalia de la Waterloo a marcat sfarsitul definitiv al erei napoleoniene si a pus Franta intr-o pozitie proasta fata de rivalii sai. Sa aruncam o privire asupra infrangerii de la Waterloo, a cauzelor sale, dar si a consecintelor sale grave.

Napoleon Bonaparte s-a incoronat imparat al francezilor in 1804, dar zece ani mai tarziu, dupa esecul amar al campaniei din Rusia, a fost nevoit sa se exileze pe insula Elba. Intre timp, la Paris, regele Ludovic al XVIII-lea a fost instalat pe tron, iar marile puteri s-au intalnit pentru a reorganiza Europa. Asta fara a conta pe pumnii celui care era numit atunci „ingerul negru al Corsicii”. Acesta s-a intors dupa un exil de o suta de zile si era hotarat sa recupereze ceea ce ii fusese luat. Anglia, Austria, Spania si Prusia si-au unit fortele pentru a-l invinge: a fost cea de-a saptea coalitie. La randul sau, Napoleon a adunat 124.000 de oameni si s-a pregatit pentru confruntare. Aceasta va avea loc la 18 iunie 1815, la sud de Waterloo, in apropiere de Bruxelles, unde trupele britanice ale Ducelui de Wellington se retrasesera pentru a astepta intariri din partea Prusiei.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cat a durat razboiul din Vietnam?

18 iunie 1815: Cine l-a tradat pe Napoleon la Waterloo, in Belgia?

Unul dintre generalii armatei lui Napoleon, Louis de Bormont, si-a abandonat postul cu cateva zile mai devreme, ceea ce a afectat atat moralul trupelor, cat si pe cel al lui Napoleon. Ulterior, Napoleon l-a acuzat pe tradator ca a vandut planul sau de lupta inamicului. In timp ce se pregatea impreuna cu oamenii sai, Napoleon stia ca va fi depasit numeric daca armata prusaca va reusi sa se alature englezilor. Prin urmare, a decis sa atace rapid si sa-l trimita pe maresalul Grouchy la Ligny pentru a-i intarzia pe prusaci. La inceput a fost foarte increzator si chiar a declarat: „Va fi o chestiune de un singur pranz”. Cu toate acestea, Grouchy nu numai ca nu a reusit sa respinga eficient inamicul, dar nu a reusit nici sa vina in ajutorul imparatului sau atunci cand batalia de la Waterloo a facut ravagii. Napoleon a fost invins la 18 iunie 1815.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a fost primul doctor din lume?

Infrangerea lui Napoleon: cum a pierdut imparatul batalia de la Waterloo?

Napoleon a invocat doua motive principale pentru infrangerea zdrobitoare suferita in batalia de la Waterloo: in primul rand, tradarea lui Grouchy, acuzat ca a ramas sa „manance capsuni” in timp ce Napoleon era zdrobit. Maresalul nu a dat dovada de initiativa cand a auzit tunurile si a ramas la Ligny, unde fusese trimis. Celalalt factor responsabil pentru infrangerea franceza a fost vremea. In noaptea de dinaintea luptelor, izbucnise o furtuna care a facut ca solul sa fie noroios pentru oamenii sai si a udat praful de pusca. Napoleon a trebuit sa astepte ca solul sa se usuce inainte de a-si putea muta artileria grea. Confruntat cu aceste constrangeri meteorologice neprevazute, el a intarziat ofensiva soldatilor francezi, pierzand astfel un timp pretios.

Razboiul napoleonian: Care a fost rezultatul bataliei de la Waterloo, simbolul caderii imparatului?

Desi credea ca Grouchy sosea ca intariri, era de fapt armata prusaca. Napoleon a fost invins si fortat sa abdice definitiv, ceea ce a facut in favoarea fiului sau, l’aiglon. Imparatul destituit a comentat evenimentele scriind: „Ma ofer ca un sacrificiu pentru ura dusmanilor Frantei”. Apoi s-a predat britanicilor, care l-au trimis pe insula Sfanta Elena, unde a murit sase ani mai tarziu. Franta a iesit slabita si saracita din epopeea lui Napoleon.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce musulmanii nu consuma carne de porc

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More