Cand au disparut incasii

Numarandu-se printre cele mai marcante civilizatii din istorie, incasii au avut parte de un sfarsit tragic, cauzat in special de Conchistadori.

Nascut in anul 1200 in actualul Peru, poporul incas este unul din cele mai celebre din America de Sud. Aceasta civilizatie precolumbiana care numara, la apogeul sau, peste 12 milioane de locuitori, a marcat numeroase spirite datorita extinderii teritoriului, stapanirii urbanismului si templelor cu alura de piramide. Si in ziua de azi, orasele Cuzco si Machu Picchu stau drept marturie importantei trecutului glorios al acestei civilizatii. Cu toate acestea, in ciuda maretiei sale si impactului colosal asupra istoriei Americii de Sud, civilizatia incasa a avut parte de un sfarsit precipitat si neasteptat deopotriva, sfarsit de a avut la origine mai multe evenimente determinante.

Un razboi care opune doi frati, punctul de plecare al caderii Imperiului

Asemanatoare

De ce sunt ingropate ramasitele civilizatiilor din trecut?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum preziceau mayasii eclipsele?

In 1527, imparatul Huyana Capac moare. Suveran apreciat si recunoscut deoarece este responsabil de varsta de aur a incasilor, isi lasa imperiul pe mana celor doi fii: Huascar si Atahualpa. Huascar a fost ales ca descendent legitim si urca pe tron. Fratele sau mosteneste nordul teritoriului. Insa Atahualpa isi doreste intreg teritoriul, nu doar o parte. Aceasta rivalitate va fi la originea unui conflict de mare amploare care ii opune pe ce doi frati. Dupa mai multi ani de lupta, Atahualpa iese invingator.

Sfarsitul unei civilizatii, 16 noiembrie 1532

O amenintare venita din Spania ajunge in Peru: Francisco Pizzaro. Acesta din urma este decis sa recupereze aurul incasilor si sa devina noul suveran. Inca de la sosirea sa in Peru, in 1531, Pizzaro isi doreste sa puna mana pe imperiu. Va avea nevoie de 7 luni de explorare. Pizzaro ii cere o intalnire lui Atahualpa. Spanioloo ii intind acestuia o Biblie, semn al dorintei de a conversa insa suveranul o arunca pe pamant. Pizzaro da un semnal oamenilor sai ascunsi si Atahualpa este capturat pe data de 16 noiembrie 1532 si executat in 25 august 1533 ceea ce inseamna si sfarsitul civilizatiei incase.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce trebuie sa stii despre data de 8 mai 1945

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/quand-les-incas-ont-ils-disparu-140694/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More