Care este istoria trista a cainelui astronaut Laika?

In 1957, Uniunea Sovietica l-a trimis in spatiu intr-o calatorie fara intoarcere.

Cainii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai omului, ci si ai cosmonautilor si astrofizicienilor. De fapt, Laïka – un mic caine corcitura gasit pe strazile Moscovei – a fost primul mamifer din lume trimis in spatiu in 1957.

O misiune spatiala fara precedent lansata de URSS

In contextul Razboiului Rece din secolul al XX-lea, cucerirea spatiului a fost un domeniu de rivalitate intre Statele Unite si URSS. URSS s-a remarcat pentru prima data prin lansarea primului satelit artificial in 1954, misiunea Sputnik 1.

Ca urmare, liderul URSS, Nikita Hrusciov, l-a indemnat pe seful programului spatial sovietic sa lanseze o a doua misiune. Scopul a fost unul politic. Scopul era de a lansa un al doilea satelit, de data aceasta transportand o fiinta vie, in onoarea celei de-a patruzecea aniversari a Revolutiei din Octombrie, care marca victoria bolsevicilor. Prin urmare, termenul limita este scurt, aproximativ o luna.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce nu a existat Ludovic al XVII-lea?

De la pregatirea zborului pana la sfarsitul tragic al acestuia

In timp ce un satelit sofisticat, numit Object D, era in curs de dezvoltare, dar nu a putut fi gata la timp, un alt satelit Sputnik 2 a fost pregatit in graba, folosind materiale nesofisticate, pe baza unor planuri aproximative.

Creatura vie aleasa a fost un caine mic gasit pe strazile Moscovei. Ea a fost selectata dintre alte doua catele, Albina si Mouchka. Desi i s-au dat mai multe nume – Koudriavka sau Limontchik, de exemplu – Laïka a fost cel care a ramas. Dresajul este dificil. Pentru a se obisnui cu izolarea impusa de dimensiunea satelitului, Laïka este obisnuita treptat sa stea intr-o cusca din ce in ce mai mica.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a murit capitanul Cook

Pe 3 noiembrie 1957, satelitul cu Laïka a fost lansat. Aceasta lansare revolutionara a demonstrat ca o fiinta vie poate supravietui pe orbita, in ciuda imponderabilitatii spatiului. Cu toate acestea, cainele a murit ca urmare a unei defectiuni la sistemul de control al temperaturii. Atat satelitul, cat si ramasitele lui Laika au fost distruse la intoarcerea de pe orbita, la 14 aprilie 1958.

O aventura care este contestata si in ziua de azi

Controversele din jurul Sputnik 2 au inceput dupa lansarea sa. Mai tarziu, activistii pentru drepturile animalelor au criticat misiunea pentru ca nu a planificat niciodata recuperarea lui Laika. Misiunea rusa a acceptat sacrificiul cainelui sau.

Misiunea Sputnik 2 a fost contestata la nivel international, iar Liga Nationala de Aparare a Cainilor din Marea Britanie a cerut proprietarilor de caini sa tina un minut de reculegere in numele lui Laika. De atunci, Rusia a trimis multi alti caini in spatiu, dar de data aceasta cu garantii de intoarcere.

In 2015, Rusia a ridicat o statuie comemorativa in numele eroinei sale nationale, in apropierea complexului militar national unde a fost antrenata.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum s-a scufundat Titanicul

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/laika-chienne-astronaute/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More