Cand a avut loc prima greva din istorie?

Esti curios sa afli cand a avut loc prima greva din istorie? Pentru asta trebuie sa ne intoarcem pana in Egiptul antic pentru a gasi urme ale primei miscari sociale cunoscute.

Dreptul la greva a fost recunoscut in Romania din 1991. Acesta le permite muncitorilor, functionarilor publici, asistentelor medicale sau oricarui alt lucrator sa manifesteze pentru a obtine, de exemplu, conditii de munca mai bune. Cu toate acestea, actiunile sindicale pot fi folosite si pentru a demonstra nemultumirea fata de alegerile guvernului. Spre exemplu cum este in cazul reformei pensiilor. Grevele pot dura de la o zi pana la mai multe saptamani, cu scopul de a castiga o cauza. Prima miscare sociala a avut loc in Egiptul antic, in ultimii ani ai domniei lui Ramses al III-lea.

Cine a creat si care au fost consecintele grevei egiptene?

Prima greva din istorie a avut loc in anul 2100 i.Hr. Ea a fost provocata de o cerere a servitorilor care lucrau intr-un templu din Teba. Acestia cereau o marire a salariului cu doua osanale in plus pe zi. Cu toate acestea, cea mai veche greva cunoscuta si documentata a avut loc in 1166 i.Hr., in satul Set Ma’at.

Asemanatoare

Cati presedinti ai Statelor Unite ale Americii au fost tinta…

Ghice ce mai avem pentru tine?  De cand a inceput matematica sa fie predata?

Participantii la ea erau membri ai unei fratii de mestesugari renumiti pentru abilitatile lor si pentru munca lor la unele dintre cele mai faimoase morminte de faraoni din lume, precum cel al lui Tutankhamon.

Departe de a fi sclavi, acesti mestesugari erau platiti in natura de catre faraon: hrana, tesaturi etc. Cu toate acestea, din cauza mai multor conflicte, cuferele statului se epuizau. Ca urmare, mesterii au incetat sa mai fie platiti. Mai mult, au decis sa intre in greva pentru a-si face auzita vocea.

Definitie: Care este originea cuvantului greva?

Cuvantul greva provine din cuvantul latin grava, care inseamna „pietris”, si se referea la o zona complet plana de nisip si pietris.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/quand-a-eu-lieu-la-toute-premiere-greve-de-l-histoire-11193512/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More