De ce purtau mayasii pietre pretioase pe dinti?

In timpul sapaturilor efectuate in siturile mayase, arheologii au descoperit pietre pretioase de forma circulara incorporate in dintii umani. Desi poate parea un detaliu estetic, acesta este de fapt terapeutic.

Dupa parerea noastra, poporul mayas este una dintre cele mai fascinante civilizatii amerindiene din lume. Acestia au lasat mostenire omenirii numeroase inovatii. Ei au dezvoltat un calendar foarte precis, un sistem matematic, observatoare astronomice si cisterne pentru stocarea apei de ploaie. Dar mayasii erau cunoscuti si pentru aprecierea lor pentru bijuterii si pietre pretioase. Atat de mult, incat au fost gasite pietre in dintii multor morti. Pentru mult timp, expertii au crezut ca aceste bijuterii erau legate de motive rituale sau de statutul social. Cu toate acestea, motivul real al acestei traditii este mai surprinzator.

Ce este aceasta traditie mayasa?

Unele studii au sugerat ca pietrele pretioase lipite de cei doi faceau parte dintr-un ritual de trecere la varsta adulta. Aceasta idee a persistat mult timp, deoarece podoabele au fost gasite pe dintii mayasilor considerati saraci, dar si bogati. Cu toate acestea, alti cercetatori au facut o descoperire surprinzatoare, care a fost raportata intr-un alt studiu. De fapt, aceasta civilizatie amerindiana avea obiceiul de a-si incrusta dintii pentru a se proteja de problemele dentare. Varietatea pietrelor gasite(jad verde, pirita, turcoaz etc.) a sugerat ca fiecare piatra era folosita pentru a proteja impotriva infectiilor din gura. Acum, mai mult decat bijuteriile, ceea ce ii intereseaza pe oamenii de stiinta este cleiul.

Asemanatoare

Cand a avut loc prima greva din istorie?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este vulcanul care a produs cel mai mare zgomot din istorie?

Care sunt virtutile lipiciului folosit pentru a tine aceste mici pietre?

Pentru a mentine pietrele pretioase la locul lor pe dintii mayasilor, „dentistii” din acea vreme au dezvoltat un tip de ciment. Acesta era compus din mai multe rasini de plante, printre care gudron de pin, sclareolide si ulei esential de menta. Ingredientele folosite in acest clei aveau proprietati benefice pentru sanatatea orala si asigurau mentinerea la locul lor a inlay-urilor. Printre altele, studiul a dezvaluit ca menta este antiinflamatoare. Sclareolida este antibacteriana si antifungica. Asadar, aceasta practica nu era doar din motive estetice: reducea riscul de probleme dentare, iar lipiciul era atat de puternic incat pietrele lipite au fost gasite pe un numar mare de persoane decedate.

Exista o legatura intre bijuteriile gasite si pietrele dintilor de lapte?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se numea New York-ul inainte?

Astazi, tot mai multi parinti folosesc pietre pentru dintii de lapte. In general, bratarile de chihlimbar sunt folosite pentru a ameliora problemele de dentitie. Asadar, este legitim sa ne intrebam daca descoperirea despre dintii mayasilor ar putea avea legatura cu aceasta practica. Totusi, acest lucru pare putin probabil. Nu au fost gasite urme de chihlimbar pe oasele dezgropate. In plus, proprietatile chihlimbarului sunt activate prin incalzirea pietrei. Chiar daca protejeaza dintii, cele doua practici nu au nimic in comun.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More