Ce inaltime avea Napoleon? Dezbaterea este inca aprinsa
Presupusa statura mica a lui Napoleon l-a facut de rasul Europei si a dat nastere unui stigmat care este inca relevant si astazi.
Barbatii scunzi, mai scunzi decat femeile, sunt deosebit de afectati, deoarece, pe langa faptul ca se confrunta cu diverse prejudecati, ei se pot lovi si de un stigmat unic: complexul Napoleon.
Numit dupa despotul tiranic si agresiv care s-a lasat coplesit de ambitiile sale, termenul a fost folosit de psihologi la inceputul secolului XX pentru a descrie barbatii scunzi cu personalitati dominatoare. Explicam de unde provine „complexul Napoleon” si de ce dezbaterea despre inaltimea lui Napoleon Bonaparte inca face ravagii in randul istoricilor.
Ce inaltime avea Napoleon cu adevarat?
Deci, cat de inalt era Napoleon cu adevarat? Istoricii nu sunt unanimi. In timpul vietii sale, Napoleon a fost descris ca fiind atat fragil si masiv, scund si de talie medie.
O parte din confuzia actuala pare sa provina din diferenta dintre sistemele de masuratori franceze si englezesti. Multi oameni care au avut ocazia sa-l observe pe Napoleon au explicat ca acesta avea putin sub un metru saptezeci, lucru confirmat la autopsie. Dar aceasta masuratoare era adesea exprimata in sistemul francez de masurare de dinainte de Revolutie. Inch-ul francez era atunci echivalent cu 1,06 inch englezesc, ceea ce insemna ca in Franta de atunci se spunea ca Napoleon avea o inaltime de cinci picioare si doi inch (sau putin sub un metru saizeci in termeni englezi).
De asemenea, istoricii subliniaza faptul ca Napoleon era adesea vazut in public in prezenta grenadierilor din Vechea Garda, soldati cu un fizic impunator si uniforme care l-ar fi putut face pe imparat sa para mai mic prin comparatie.
Iar aparentele pot fi inselatoare. Dupa ce Napoleon l-a privit in ochi in timpul unei intalniri in 1799, nobilul si ambasadorul Hyde de Neuville, care reflecta asupra faptului ca barbatul era mic de statura, a scris in memoriile sale: „Mi-am pierdut toata increderea in mine insumi sub focul acelui ochi intrebator. Pentru mine, el crescuse brusc cu o suta de coti”.
Ce este complexul lui Napoleon?
Indiferent de marimea sa reala, Napoleon a inspirat teoria conform careia barbatii incearca sa compenseze dimensiunile mici prin acte indraznete. Termenul „complexul Napoleon” a fost folosit pentru prima data pentru a descrie un om ambitios in termeni generali, ca intr-un articol din 1928 care semnala „complexul Napoleon al nenumaratilor oameni de afaceri”, hotarati sa ii convinga pe ceilalti ca sunt ceea ce nu sunt.
Cu toate acestea, aceasta imagine a lui Napoleon a prins in cele din urma radacini in psihologia populara, determinata de unul dintre cele mai faimoase concepte psihologice din toate timpurile: complexul de inferioritate. Inventat de legendarul psihanalist Alfred Adler in anii 1920, termenul descria initial copiii care, condusi de dimensiunile lor mici si de insignifianta sociala, se straduiau sa exercite putere asupra mediului inconjurator.
Ulterior, publicul a extins conceptul de complex de inferioritate la adulti si l-a asociat cu statura controversata din punct de vedere istoric a lui Napoleon. Expresia „complexul Napoleon” a inceput sa fie folosita pentru a se referi la adultii mici si dominatori.
Dar criticii moderni considera complexul Napoleon ca fiind dovada unui model continuu de discriminare in functie de inaltime, sau „heightism”, un termen inventat de sociologi in anii 1970.
Ceea ce este sigur este ca acest concept al complexului Napoleon permite oamenilor sa priveasca de sus oamenii mai mici. A devenit un „stereotip insidios si dureros”, scrie Tanya Osensky in cartea sa „Shortchanged”, si face parte dintr-o strategie mai larga de depreciere si chiar de umilire publica a persoanelor mai scunde.
Aceasta discriminare poate fi endemica in societatea moderna, dar nu ar trebui sa ii retina pe barbatii scunzi. Cu siguranta nu l-a afectat pe Bonaparte. „Sunt destinat sa fiu prada [detractorilor mei], dar nu mi-e teama sa fiu victima lor”, ar fi spus acesta cu putin timp inainte de moartea sa in 1821. „Memoria pe care o las in urma mea este alcatuita din fapte pe care cuvintele nu le pot distruge”.
Sursa: https://www.nationalgeographic.fr/histoire/complexe-napoleon-quelle-taille-faisait-vraiment-napoleon-domination-discrimination-petit
Comments are closed.