De ce nu exista nicio informatie despre Marele Sfinx in documentele care dateaza de acum 4.500 de ani?

Acest monument pare sa contina un mister mai mare decat piatra insasi.

Egiptul antic a fascinat intotdeauna vizitatorii cu monumentele sale colosale si cu bogatul sau patrimoniu cultural. Printre atractiile sale vedeta, Marele Sfinx din Giza ocupa un loc de cinste. Acest monument titanic, sculptat dintr-un singur bloc de calcar, este considerat una dintre cele mai mari enigme arheologice din lume. Unul dintre motivele acestei fascinatii este absenta sa evidenta din documentele despre antichitatea egipteana, in special din perioada in care se presupune ca a fost construit.

Identitatea si caracteristicile Sfinxului

Marele Sfinx este o statuie gigantica de aproximativ 20 de metri inaltime si 70 de metri lungime, sculptata in calcarul din platoul Giza. Conform celor mai frecvente estimari, a fost creat in timpul domniei lui Khafrê (sau Khéphren), faraonul celei de-a patra dinastii, in urma cu aproximativ 4.400 de ani. Cunoscut sub numele de Sfinx, fondatorii sai i-au dat un alt nume cu mii de ani in urma. Numele actual al statuii a fost dat in antichitatea clasica, la aproape 2.000 de ani dupa ce majoritatea expertilor cred ca a fost sculptata.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a fost Jeanne du Barry, favorita regelui Ludovic al XV-lea?

In antichitate, Sfinxul era pictat in culori stralucitoare. Corpul era probabil rosiatic, in timp ce nemes, tesatura traditionala purtata pe cap, avea dungi galbene si albastre. Monumentul se intinde de la vest la est si se afla aproape de Piramidele din Giza. Este unic, spre deosebire de piramidele din Egipt, care au fost construite de-a lungul mai multor generatii, pe masura ce faraonii incercau sa repete faptele predecesorilor lor. Alte statui de sfinx au fost descoperite in Egipt, dar de dimensiuni mult mai mici.

Enigma absentei documentelor

Ceea ce face ca misterul Sfinxului sa fie deosebit adanc este tacerea arhivelor egiptene. Egiptenii au fost arhivari meticulosi, iar multe dintre realizarile lor au fost documentate cu atentie. Cu toate acestea, Sfinxul pare sa fi scapat de aceasta rigoare. De fapt, Sfinxul a fost sculptat cu mii de ani in urma, iar toate scrierile despre el care pot fi legate de Egiptul antic au fost scrise cu mii de ani mai tarziu. Nu exista papirusuri, nici hieroglife si nici inscriptii contemporane.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De cand a inceput matematica sa fie predata?

In ciuda dovezilor contradictorii si a punctelor de vedere diferite, egiptologii traditionali au adoptat pozitia ca Sfinxul nu este mai vechi decat a patra dinastie. Cu toate acestea, in afara de sistemul de credinta al unor egiptologi, aceasta pozitie se bazeaza pe ipoteze arheologice si putine dovezi fizice. Selim Hassan, un cercetator care a studiat in detaliu monumentul, subliniaza in cartea sa ca atribuirea Sfinxului lui Khafre se bazeaza pe „dovezi circumstantiale”.

Este uimitor faptul ca un monument de o asemenea anvergura, situat in apropierea piramidelor si care, fara indoiala, face parte din patrimoniul cultural al Egiptului, sa fie atat de absent din documentele antice. Aceasta absenta nu este doar intriganta, ci si ridica intrebari fundamentale cu privire la intelegerea noastra despre Egiptul antic si, poate, despre metodele arheologice moderne in sine.

Marele Sfinx din Giza este, fara indoiala, unul dintre cele mai emblematice monumente din istoria omenirii. Cu toate acestea, absenta sa remarcabila din documentele antice adauga un strat de mister la o figura deja invaluita in multe enigme. Varietatea teoriilor si opiniilor cu privire la originea, varsta si semnificatia sa dezvaluie nu numai limitele cunostintelor noastre, ci si amploarea fascinatiei noastre fata de acest monument tacut care continua sa captiveze lumea.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care au fost cele mai importante descoperiri despre dinozauri in 2023?

 

Sursa:  https://dailygeekshow.com/grand-sphinx-aucune-information/

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More