Plantele se deplaseaza?
Rezumat:
La prima vedere, plantele par a fi perfect imobile si incapabile sa se miste. Cu toate acestea, la o privire mai atenta, aceste organisme par a fi in miscare, desi sunt inradacinate in pamant. De fapt, exista mai multe explicatii pentru motivul pentru care plantele se misca.
Mai multe categorii de plante sunt capabile de miscari care sunt vizibile cu ochiul liber. Acesta este cazul Mimosa pudica, o planta sensibila care isi indoaie instantaneu frunzele la cea mai mica atingere. Multe plante carnivore, cum ar fi Dionaea muscipula sau Dionée attrape-mouche, isi pot prinde instinctiv prada imediat ce aceasta se afla in frunza lor. Enzimele proteolitice prezente in celulele lor le permit sa fie digerate. Exista, de asemenea, plante cataratoare, care se pot ridica in mod natural si se pot infasura in jurul unei plante sau al unui suport vertical.
Plantele si florile se pot misca?
Plantele sunt fiinte vii, dar nu se misca in acelasi mod ca oamenii si animalele. Miscarile lor sunt in general lente si mai mult sau mai putin perceptibile cu ochiul liber. Celulele vegetale prezente in plante isi corecteaza postura in functie de cantitatea de apa. Plantele se pot misca ca raspuns la conditiile de mediu. Atunci cand exista curenti de aer, tulpinile plantelor se pot indoi fara sa se rupa, protejandu-si frunzele de vant. De asemenea, este posibil sa vedem plantele reactionand la stimuli tactili. Acestea pot fi mecanisme de aparare sau de crestere.
Cum putem explica miscarea plantelor?
Vantul si cresterea nu sunt singurele fenomene care explica miscarea plantelor. Mai multi teoreticieni din secolul al XIX-lea, cum ar fi Charles Darwin, au studiat reactia florilor. Fototropismul orienteaza tulpinile si radacinile plantelor spre lumina, in directia opusa, in directia paralela sau in directia perpendiculara. Nyctinatia se refera la miscarea plantelor in functie de luminozitate. De exemplu, florile de trifoi se deschid in timpul zilei si se inchid noaptea. Nutatia este miscarea elicoidala a varfurilor plantelor. Daca stimulul si cresterea celulara sunt favorabile, tulpinile plantelor se pot rasuci si indoi.
Se misca copacii?
La fel ca florile si plantele, copacii sufera miscari pe tot parcursul anului. Ei sunt sensibili la curentii de aer si se indoaie in directia opusa vantului pentru a supravietui. Frunzele copacilor sunt alcatuite din celule fotosintetice. Cand vine toamna, celulele mor, iar frunzele isi schimba culoarea si cad in mod natural pentru a proteja copacul de deshidratare. Unii arbori, cum ar fi lacusta neagra, sunt catalogati ca specii straine invazive. Atunci cand se deplaseaza, acestia ocupa spatiu si lumina si devin o amenintare pentru alte specii din jurul lor.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/les-plantes-se-deplacent-elles-11193381/
Comments are closed.