Browsing Category
Stiinta
De ce tremuram cand este frig?
Atunci cand ne este frig sau avem febra, organismul nostru reactioneaza prin producerea de frisoane in tot corpul. Aceasta reactie nu este legata numai de o temperatura scazuta sau de febra. Ea poate fi cauzata si de oboseala si de multi…
Cum se formeaza muntii?
Mai multe fenomene pot explica formarea lanturilor noastre muntoase, dar toate au aceeasi origine: placile tectonice care alcatuiesc litosfera.In termeni stiintifici, procesul prin care se formeaza muntii se numeste orogeneza. Aceasta…
Oamenii isi folosesc doar 10% din creier?
Faptul ca oamenii folosesc doar 10% din creierul lor este o conceptie gresita persistenta... Dar ce este de fapt?Creierul uman este organul central al sistemului nervos, responsabil pentru toate functiile noastre cognitive, emotionale…
Ce este mai rece decat gheata?
Simbol al frigului, gheata nu este, totusi, cea mai rece substanta. Dar ce este mai rece decat gheata? Nu, nu este fosta ta iubita, ci gazele artificiale criogenice. Pregateste-te sa tremuri!Cand ne gandim la frig, prima imagine care ne…
Cati microbi putem gasi intr-o guma de mestecat folosita?
Nu este neobisnuit sa gasesti guma de mestecat folosita pe strada. Dar guma de mestecat poate contine microbi potentiali. Iar copiii si animalele de companie sunt cele mai expuse la aceste bacterii ambulante.Guma este folosita din…
Cum masuram distantele in univers?
Masurarea distantelor in univers, fie fata de stele sau galaxii, este esentiala pentru astronomi. Masuratorile dintre Pamant si stele ne ajuta sa intelegem mai bine evolutia universului.Eratosthenes, un astronom grec din secolul al…
De ce nu putem vedea stelele la lumina zilei?
Nu, stelele nu se sting in mod magic in timpul zilei. Ele sunt acolo pe cer, dar nu le poti vedea cu ochiul liber in timpul zilei din cauza luminii solare.Stelele sunt elemente care ard si se transforma: aceasta se numeste fuziune…
Care sunt cele mai stralucitoare stele de pe cer?
Intre stelele care nu sunt chiar stele si cele care sunt supergigante, studierea celor mai stralucitoare stele de pe cerul noptii poate fi plina de surprize. Dar unele stele sunt mai stralucitoare si mai usor de observat pe cerul noptii,…
Cum putem explica diferentele de temperatura dintre planete?
In subconstientul multor oameni, cu cat o planeta se afla mai departe de Soare, cu atat temperatura de la suprafata sa este mai scazuta. Intervin insa o serie de criterii, care creeaza diferente semnificative intre toate planetele.La…
De unde vin numele planetelor?
De unde vin numele planetelor? Aceasta întrebare ne poartă într-o fascinantă călătorie prin mitologie, istorie și știință. Numele planetelor din sistemul nostru solar au rădăcini adânci în mitologiile antice, în special cea romană și…