Care a fost cauza sfarsitului Evului Mediu?

Evul Mediu a fost o perioada de profunde schimbari politice, sociale si culturale. Dar care au fost motivele care i-au pus capat si au dus la aparitia Epocii Moderne?

Evul Mediu, cunoscut si sub numele de Epoca Medievala, acopera, in linii mari, perioada cuprinsa intre secolele al V-lea si al XV-lea. Aceasta epoca a fost caracterizata de structuri sociale de tip feudal: societatea era impartita in diferite clase, iar stapanii, nobilii si clericii ocupau pozitii dominante. Influenta majora a Bisericii Catolice, castelele fortificate si razboaiele feudale au fost printre principalele caracteristici ale acestei perioade. Evul Mediu a fost, de asemenea, o perioada de descoperiri si dezvoltari semnificative in arta, literatura, arhitectura si stiinta, desi aceste progrese au fost deseori nuantate de religiozitate.

Date si istorie: cand a inceput si cat a durat Evul Mediu?

In mod traditional, inceputul Evului Mediu se situeaza in jurul datei caderii Imperiului Roman de Vest, in secolul al V-lea. Acest moment crucial a fost marcat de faptul ca bazele civilizatiei romane au facut loc unor noi perspective politice si sociale. Prabusirea autoritatii centrale romane a deschis o era de instabilitate si restructurare, in care institutiile politice si administrative au fost inlocuite de sisteme feudale si aliante tribale. Ascensiunea regatelor barbare a remodelat complet harta politica a Europei de Vest, creand un peisaj fragmentat de domnii si regate rivale.

Asemanatoare

De cate proteine ai nevoie zilnic?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De unde si-a luat Ludovic al XIV-lea porecla de Regele Soare?

Ce eveniment a pus capat Evului Mediu in secolul al XV-lea si de ce?

Sfarsitul Evului Mediu este adesea asociat cu caderea Constantinopolului in 1453. Aceasta data a marcat sfarsitul Imperiului Bizantin, iar evenimentul a reprezentat un punct de cotitura major in istoria Europei. A deschis o era de reinnoire culturala si intelectuala, cunoscuta sub numele de Renastere. Aceasta perioada bogata a fost caracterizata de redescoperirea textelor antice, de o explozie a creativitatii artistice si de o regandire a institutiilor medievale. Caderea Constantinopolului a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra schimburilor comerciale si culturale intre Europa si Orient, contribuind la stimularea inceputului acestei noi ere moderne.

Care au fost caracteristicile definitorii ale Evului Mediu?

Evul Mediu a fost caracterizat de o societate profund ierarhizata, in care relatiile feudale determinau viata de zi cu zi. In varful acestei ierarhii se aflau stapanii feudali, proprietarii de terenuri si detinatorii puterii politice, iar de cealalta parte se aflau taranii care lucrau pamantul in schimbul protectiei. Aceasta structura sociala rigida era strans legata de religiozitatea omniprezenta a vremii: Biserica Catolica a exercitat o influenta majora asupra tuturor aspectelor vietii, de la politica la cultura. Arhitectura gotica, cu catedralele sale impunatoare si castelele fortificate, a fost, de asemenea, caracteristica acestei perioade, la fel ca si cruciadele, care au marcat o serie de conflicte intre Occidentul crestin si lumea musulmana.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai mari avansale din istorie?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/quelle-est-la-cause-de-la-fin-du-moyen-age-11194231/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More