Cine a fost Jeanne du Barry, favorita regelui Ludovic al XV-lea?

Seducatoare, profitoare, vulgara… In cultura populara, contesa du Barry este considerata amanta nepopulara a regelui Ludovic al XV-lea. Cu toate acestea, calatoria ei din zona rurala din Lorena pana la Sala Oglinzilor din Versailles se aseamana cu un basm modern.

La 230 de ani de la moartea sa, inca se vorbeste despre ea. Jeanne du Barry revine la viata in cinematograf pe 16 mai, intr-un film biografic realizat de Maïwenn, in fata si in spatele camerei de filmat. Regizoarea insasi o interpreteaza pe aceasta femeie de rand care a avut o ascensiune fulminanta la curtea regelui Ludovic al XV-lea inainte de a-si pierde brusc capul sub ghilotina in timpul Revolutiei.

Acest destin extraordinar este cel care a inspirat-o profund pe Maïwenn. Caci nimic nu a predestinat-o pe femeia nascuta sub numele de Jeanne Bécu sa traiasca sub aurul de la Versailles. Povestea ei a inceput la 300 km de palatul regal, in satul Vaucouleurs din Lorena. Ea s-a nascut acolo in 1743 si si-a urmat mama croitoreasa care s-a mutat la Paris. A fost mai intai plasata intr-o manastire unde a fost invatata desen, istorie si aritmetica, apoi a fost incredintata vaduvei unui fermier-general care a introdus-o in literatura in salonul literar pe care il conducea.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a murit Beethoven

Problema a fost ca la 15 ani, tanara Jeanne stia deja cum sa se foloseasca de frumusetea ei pentru a seduce mai multi barbati casatoriti si a fost concediata de gardianul ei pentru depravare. Ajunge intr-un magazin de moda unde trasaturile ei fine si pielea alba inca mai fac valva printre clientii bogati, cum ar fi Jean-Baptiste du Barry, un nobil fara bani care traieste din libertinaj si escrocherie.

De la mica societate pariziana la luxul de la Versailles

Cu somptuoasa Jeanne alaturi de el, Jean-Baptiste du Barry a gasit o modalitate de a se reface pe sine si si-a propus sa o introduca la curtea lui Ludovic al XV-lea, care ar putea sa faca din ea una dintre favoritele sale. Stratagema a functionat perfect si, in 1778, monarhul a fost consolat rapid de moartea reginei Marie Leszczynska in bratele noii sale amante. El avea 58 de ani, ea avea doar 25 de ani si pretindea ca are 20 de ani.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Cat a durat Razboiul de 100 de ani?

Dar cum putea un rege sa introduca o plebea la curtea sa? Ar fi fost de neconceput. S-a aranjat atunci o casatorie fictiva, Jeanne Bécu a spus da lui Guillaume du Barry, fratele lui Jean-Baptiste, si astfel a recuperat titlul de contesa du Barry. Ea a putut apoi sa mearga la Versailles, unde primirea a fost destul de rece. Intr-adevar, ducele de Choiseul, principalul ministru de stat al regelui, fusese tras pe sfoara. El ar fi vrut sa o vada pe sora sa favorita, care reconciliase recent regatele Frantei si Austriei, gasindu-i o sotie delfinului, o anume Marie-Antoinette.

El mizase pe o scurta aventura intre rege si Jeanne du Barry, dar relatia de durata dintre cei doi a provocat un resentiment profund care a impartit curtea in doua tabere. Razboiul s-a intors in cele din urma in avantajul Ioanei cand ducele a fost demis in 1771.

Calatorii suspecte in Anglia

Iubitoare de arta si de moda, contesa du Barry a atins apogeul la Versailles, unde ii placea sa se remarce in haine colorate. Dar asta fara sa conteze pe sosirea unei noi atractii, cea a tinerei Marie-Antoinette, care spunea despre ea ca este „cea mai nebuna si impertinenta creatura imaginabila”.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce inaltime avea Napoleon? Dezbaterea este inca aprinsa

Rivalitatea lor a durat pana la moartea lui Ludovic al XV-lea de variola, ceea ce a dus imediat la alungarea lui Jeanne du Barry de la curtea noului monarh Ludovic al XVI-lea. Fosta amanta regala s-a refugiat apoi in proprietatea sa de la Louveciennes, unde se credea la adapost de Revolutia care se intetea. Fascinata de vantul de libertate care sufla, ea, care nu se considerase niciodata cu adevarat o nobila, a primit in casa sa personalitati precum Jean-Jacques Rousseau.

Dar istoria este in miscare si, in 1791, castelul ei este spart, iar bijuteriile ii sunt furate si duse in Anglia. Ea calatoreste la Londra de mai multe ori pentru a incerca sa le recupereze. Aceste escapade trezesc in cele din urma suspiciuni. A fost acuzata ca a complotat impotriva Revolutiei si, dupa un proces prost negociat, a fost tarata cu forta la ghilotina in ceea ce este acum Place Concorde, unde a murit la 8 decembrie 1793.

Adesea prezentata ca o femeie usoara si vulgara, contesa du Barry are o fata foarte diferita in filmul lui Maïwenn, care aminteste mai intai de dragostea care i-a unit pe Ludovic al XV-lea si pe favorita sa.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/qui-etait-jeanne-du-barry-la-favorite-du-roi-louis-xv-11188570/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More