De ce a disparut civilizatia mayasa

Este una din cele mai profunde catastrofe demografice din istoria umanitatii. Cu toate acestea, in 2021, oamenii de stiinta nu au reusit sa ajunga la un numitor comun in ceea ce priveste motivul disparitiei acestei civilizatii din America centrala.

Orase inghitite de vegetatie, temple abandonate, hieroglife misterioase…vorbim despre civilizatia mayasa a carei disparitie este inca invaluita in mister. Spre deosebire de Incasi si de Azteci, civilizatia mayasa nu a fost atacata de catre spanioli in secolul 16. Acestia traiau din agricultura, din vanatoare, pescuit,din comertul cu cacao si ceramica.

Mayasii au fost eliminati in totalitate de pe harta?

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Napoleon Bonaparte: cine a fost Pauline, femeia "frivola" care a trait in umbra lui?

Civilizatia mayasa inca fascineaza un numar mare de persoane si datorita faptului ca in acea perioada s-a inventat unul din cele mai sofisticate sisteme de scriere din istoria umanitatii si s-au ridicat cateva din cele mai inalte piramide din lume.

Mayasii nu au disparut in adevaratul sens al cuvantului. Au lasat mostenitori care s-au amestecat cu alte popoare si care constituie stramosii populatiei locale din Mexic, Honduras, Guatemala…se estimeaza in ziua de azi ca acesti descendenti reprezinta aproximativ 8 milioane de locuitori.

Incalzire globala, razboaie, epidemii…care au fost cauzele disparitiei civilizatiei mayase?

In ziua de azi, este destul de greu de precizat faptul daca aceasta disparitie a fost rezultatul unui razboi, unei epidemii sau unor catastrofe naturale. Un lucru este sigur, ruptura nu a fost una brutala ci progresiva deoarece orasele nu au fost distruse ci abandonate.

Extinctia civiliatiei mayase nu este fructul unei singure cauze ci al unui ansamblu de factori comuni conform specialistilor. Distrugerea padurii tropicale de catre mayasi a accelerat procesul de schimbare climatica, mai ales datorita cresterilor bruste de temperatura. Si precipitatiile au scazut, cu aproximativ 20-30%. Or, porumbul, principala sursa de alimentatie a populatiei, este in special sensibil la seceta. Rarefierea exploatarilor agricole ar fi putut fi principala cauza a disparitiei civilizatiei mayase.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce purtau mayasii pietre pretioase pe dinti?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More