Cum a fost gasit mormantul lui Tutankhamon
Pe data de 26 noiembrie 1922, in Valea Regilor, arheologul Howard Carter face o descoperire care intra in Istorie. A gasit ceea ce cauta de mai bine de cinci ani, mormantul lui Tutankhamon.
Tutankhamon a murit la o varsta frageda, la doar 18 ani. Se presupune ca ar fi fost ucis in urma unei lovituri la cap insa, pe aceasta tema, exista mult mai multe teorii. Suspectul principal ar fi fost chiar succesorul sau, Ay, motivul principal al uciderii fiind preluarea tronului.
Arheologul incapatanat: Howard Carter
Ultimul nascut dintr-o familie de 11 copii, Howard Carter (1874-1939), isi face stagiul militar in Egipt, la varsta de 17 ani. Insa londonezul este concediat trei zile mai tarziu deoarece, prin natura sa, era considerat, prea nervos si prea tensionat. In Valea Regilor conduce sapaturile arheologice incepand cu anul 1907. 15 ani mai tarziu, eforturile sale sunt rasplatite.
Lordul Carnarvon a concesionat la un moment dat un teren cu numeroase relicve arheologice de la sultanul Egiptului de la acea vreme si ia decizia de a-l angaja pe Howard Carter, fara pregatiri de specialitate, pentru a conduce cercetarile si sapaturile. Artefactele gasite ar fi urmat sa intre in posesia lordului Carnarvon. Dupa o perioada de sapaturi, fara rezultate, lordul decide sa opreasca sapaturile. Insa Carter insista sa se prelungeasca analizarea terenului si astfel reuseste sa gaseasca un mormant necunoscut.
Mormantul lui Tutankhamon amplast pe Valea Regilor a fost descoperit in anul 1922 de catre Carter. Acesta este singurul mormant de faraon care a scapat nejefuit si neprofanat timp de 3200 de ani.
In 1925, mumia lui Tutankhamon a fost deschisa si supusa unor analize de catre echipa lui Howard Carter. In doua randuri – intre anii 1969 si 1986 – ea a fost supusa razelor X; in anul 2005, mumia a fost apoi testata cu scanerul. Radiografiile au indicat o serie de fracturi, dar se presupune ca acestea au fost produse de catre echipa lui Carter. Radiografiile arata ca Tutankhamon era perfect sanatos si nu avea nici o urma de infectie, ceea ce demonstreaza faptul ca acesta nu a murit din cauze naturale.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/comment-a-t-on-trouve-la-tombe-de-toutankhamon-11177969/
Comments are closed.