De unde provin numele planetelor din sistemul solar?

In astronomie, planetele au fost studiate inca de la inceputurile timpului, iar unele sunt chiar vizibile cu ochiul liber. Dar de unde provin numele planetelor din sistemul solar?

Dintr-un punct de vedere pur stiintific, o planeta de pe cer este definita ca un corp ceresc care orbiteaza in jurul unei stele. Prin „orbita” intelegem ca se invarte in jurul unei stele, asa cum Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Prin urmare, Pamantul este o planeta. In plus, o planeta are o forma rotunda, in principal din cauza gravitatiei proprii, adica a „eliminat” sau „curatat” obiectele din jurul ei, cum ar fi alte planete, asteroizi si/sau comete, lasand calea libera. In cele din urma, fiecare planeta din sistemul solar este diferita ca marime si compozitie. Indiferent de modul in care functioneaza, toate formeaza ceea ce se numeste sistemul solar.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce avem diferite grupe de sange

Saturn, Venus… Cate planete exista in sistemul nostru solar?

Sistemul solar este alcatuit din opt planete principale. In general, acestea sunt ordonate in ordinea cresterii distantei fata de Soare. Ordinea este urmatoarea: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Retine ca Pluto este uneori considerat de unii o planeta. Uniunea Astronomica Internationala (IAU) a desemnat Pluto ca fiind o planeta pitica in 2006.

Astronomie: De ce sunt numite planetele dupa zei romani sau greci si cum au fost alese numele lor?

Numele planetelor din sistemul solar sunt imprumutate de la cele ale zeilor si zeitelor din mitologia romana. De fapt, astronomii romani si-au bazat numele pe divinitatile romane, care erau adesea asociate cu echivalentele lor grecesti, astfel incat numele nu s-au schimbat. De exemplu, numele lui Mercur provine de la zeul roman al comertului; Venus este numita dupa zeita romana a iubirii si a frumusetii pentru caracterul ei stralucitor. Marte, „planeta rosie”, isi trage numele de la Marte, zeul roman al razboiului, din cauza culorii sale asemanatoare cu cea a sangelui. Jupiter este numele zeului roman al cerului si al tunetului. Saturn este numele zeului roman al agriculturii. Uranus este numele zeului grec al cerului si al stelelor, in timp ce Neptun este zeul roman al marii. Retine ca Pamantul este singura exceptie: numele planetei noastre nu se refera la nicio divinitate, la fel cum este singura care nu are un nume universal in toate limbile.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce apa si uleiul nu se amesteca?

Care sunt dimensiunile diferite ale tuturor planetelor din sistemul solar?

Planetele din sistemul solar sunt clasificate in functie de marimea lor, care variaza considerabil de la o planeta la alta. Pluto, aceasta noua „planeta”, este o planeta pitica. Urmatoarele cele mai mici planete din sistemul solar sunt Mercur si Marte, care sunt planete telurice, planete stancoase cu suprafete solide. Planeta noastra Pamant si Venus au dimensiuni aproximativ similare. Cele mai mari si primele planete, cum ar fi Jupiter si Saturn, sunt giganti gazosi, compusi in principal din hidrogen si heliu. In cele din urma, planetele de dimensiuni intermediare, precum Uranus si Neptun, sunt caracterizate ca fiind giganti de gheata, compuse in principal din substante volatile, cum ar fi apa, amoniacul sau metanul.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/dou-viennent-les-noms-des-planetes-du-systeme-solaire-11194118/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More