Care este diferenta dintre astronomie si astrologie?
Rezumat:
Desi ambele discipline au legatura cu studiul stelelor si al constelatiilor, interpretarea si valoarea stiintifica a acestora sunt foarte diferite.
Pe de o parte, exista cei care studiaza stelele prin lentila unui telescop. Pe de alta parte, exista cei care extrag lectii de viata din paginile horoscoapelor. Pentru ca sunt practic sinonime, avem uneori tendinta de a ne lua cateva secunde pentru a face distinctia intre prima, astronomia, si cea de-a doua, astrologia. Si totusi, aceste doua practici au foarte putine lucruri in comun. Dincolo de diferentele lor fundamentale, ele nu se bucura de aceeasi fiabilitate si nici de aceeasi recunoastere stiintifica.
Ce este astronomia?
Astronomia este, asa cum sugereaza etimologia sa, studiul legilor stiintifice (nomos in greaca veche) care guverneaza stelele (astron, stea). Este o stiinta straveche, care dateaza din civilizatiile antice, existand urme de instrumente astronomice inca din Egiptul antic, cu peste 5.000 de ani in urma. Scopul astronomiei este de a studia originea stelelor, miscarea lor si fenomenele naturale cauzate de miscarea stelelor, cum ar fi eclipsele si mareele. Prin descoperirile lui Ptolemeu, Galileo, Copernic, Kepler si Newton, astronomia a condus la o serie de progrese majore in stiinta, in special prin intermediul stiintei interdisciplinare a astrofizicii, care studiaza proprietatile fizice ale planetelor, stelelor si ale altor corpuri ceresti.
Constelatii, stele, semne ale zodiacului: care este scopul stiintei astrologice?
Astrologia are o etimologie comuna cu astronomia: in acest caz, scopul este de a studia discursul (logos) stelelor, de a le face sa vorbeasca, ca sa spunem asa. Astrologii se folosesc de pozitia Soarelui, a stelelor si de miscarile planetelor pentru a intocmi horoscoape, adica previziuni comportamentale despre destinul unei persoane, pe baza datelor zodiacale ale acesteia. Astrologia porneste de la premisa ca comportamentul astrelor are o influenta directa asupra oamenilor si a trasaturilor de personalitate ale acestora, in functie de data nasterii (prin intermediul semnelor zodiacale), de ascendentul lor si de celelalte componente ale hartii natale. Astrologia este cel putin la fel de veche ca si astronomia, primii astrologi datand din epoca neolitica.
Sunt astrologia si astronomia fiabile din punct de vedere stiintific?
Astronomia si astrologia s-au nascut initial din aceeasi fascinatie pentru cer si stelele de deasupra capetelor noastre si din dorinta de a raspunde la intrebarile existentiale ridicate de locul nostru pe Pamant si in univers. De asemenea, cele doua discipline au in comun studiul stelelor, deoarece astrologia se bazeaza pe numeroase concepte astrologice: constelatiile, harta stelara, zodiacul, miscarile planetelor si ale Soarelui etc. Cu toate acestea, astrologia a devenit treptat obiectul unei separari clare de astronomie, deoarece oamenii de stiinta nu au putut demonstra valoarea stiintifica a practicii astrologilor. In Franta, aceasta schimbare a avut loc mai ales in secolul al XVII-lea: denigrata de Iluminism, astrologia a fost exclusa din Academia de Stiinte in 1666, iar predarea ei a fost interzisa. Spre deosebire de astronomie, astrologia nu este considerata astazi o stiinta, ci o pseudostiinta sau o arta divinatorie, mai degraba un set de credinte.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/quelle-est-la-difference-entre-l-astronomie-et-l-astrologie-11194150/
Comments are closed.