Au fost vikingii in America inainte de Cristofor Columb?

Anul 1492: este vorba despre o data pe care orice elev o invata la scoala, la ora de istorie. Sosirea navei Santa-Maria, condusa de Cristofor Columb pe pamant american marcheaza o etapa importanta in istoria lumii, cu consecinte pe care le cunoastem cu totii. Insa este posibil ca alte popoare sa fi traversat Atlanticul inainte de Cristofor Columb? In cele ce urmeaza vom deslusi acest mister.

Vikingii, un popor de calatori

Nemultumiti de faptul ca si-au lasat amprenta asupra unui numar prea mic de teritorii europene, vikingii, insetati de cucerire, se extind dincolo de Atlantic. La prima vedere, acest lucru poate parea surprinzator, dar atunci cand ne uitam la runele vikinge care se intind pana la basilica Sfanta Sofia din Istanbul, cel mai bine este sa revenim asupra versiunii urmatoare: Cristofor Columb este primul european care a pus piciorul in America.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum s-a scufundat Titanicul

Vikingii s-au instalat in Islanda spre anul 870, mai apoi in Groenlanda spre a doua jumatate a anului 900. Expeditii succesive spre Vest explica drept urmare de ce sosesc progresiv spre America. Gasim urme ale acestui periplu maritim in doua saga: saga Groelnendiga si saga lui Erik cel Rosu. Acestea consituie principalele informatii cu privire la colonizare vikingilor.

Sosirea unui anumit Leif Erikson – fil lui Erik cel Rosu, fondatorul coloniei vikingilor in Groenlanda – in America de Nord – in anul 1000 schimba putin lucrurile. Mai precis, a ocupat pamanturile care in ziua de azi poarta denumirea de Newfoudland si Labrador si acosteaza in asa-numita epoca a lui Vinland datorita prezentei in zona a podgoriilor. Insa, decid in cele din urma sa nu se instaleze.

Oricum ar fi, sapaturile arheologice au atestat prezenta vikingilor in America in secolul 10. Principalul sit care atesta infiintarea cladirilor vikinge este Anse aux Meadows, fostul Vinland. Iata de ce putem afirma ca in urma cu numai putin de 500 de ani inainte de Cristofor Columb au facut unele explorari inedite dincolo de Oceanul Atlantic.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a marcat tratatul de la Versailles sfarsitul Primului Razboi Mondial?

Sursa: https://lesavaistu.fr/les-vikings-ont-ils-ete-en-amerique-avant-christophe-colomb/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More