De ce apa si uleiul nu se amesteca?

O molecula de apa se comporta ca si cum ar fi un magnet, in timp ce uleiul se comporta diferit. Uleiul este un compus neutru, fara polaritate, ceea ce il face imposibil de diluat cu apa. Notiunea de densitate joaca, de asemenea, un rol in faptul ca apa si uleiul sunt imiscibile.

Densitatea apei si a uleiului este diferita si nu permite ca aceste doua lichide sa se amestece. Apa si uleiul nu se pot amesteca, deci sunt nemiscibile. Cheia consta in polaritatea lichidelor si in densitatea lor diferita. Unii compusi au polaritate, iar altii nu. Atunci cand incercam sa intelegem de ce apa si uleiul nu se pot amesteca, trebuie sa apelam la acest concept. In cazul apei, avem de-a face cu un compus chimic (H2O) care actioneaza practic ca un magnet. Acest lucru inseamna ca are doi poli: unul pozitiv si unul negativ. In schimb, uleiul nu este nici atras, nici respins de niciun alt lichid.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Este Universul in expansiune perpetua?

De ce nu pot fi amestecate apa si uleiul?

Indiferent de cate ori agiti sticla cu apa si ulei, amestecul nu devine omogen. Apa si uleiul nu se pot dizolva unul in celalalt. Primul motiv pentru acest lucru este diferenta de densitate. Cele doua elemente sunt lichide, dar fiecare dintre ele are o densitate moleculara foarte diferita, ceea ce inseamna ca uleiul ramane intotdeauna deasupra suprafetei apei, indiferent de cantitatea adaugata. Totusi, acesta nu este intregul adevar. Polaritatea este factorul necunoscut care determina in cele din urma rezultatul experimentului de amestecare a apei si uleiului. In timp ce apa are poli negativi si pozitivi, ca un magnet, uleiul nu are, motiv pentru care aceste lichide nu se atrag reciproc.

Cum putem face ca uleiul si apa sa se amestece uniform?

Cand pui apa si ulei intr-un pahar, lichidele nu se amesteca, uleiul ramane la suprafata apei, in partea de sus, iar apa se afla dedesubt. Daca amesteci, uleiul se va dispersa inainte ca grasimile sa se intoarca la suprafata. Acest lucru se datoreaza pur si simplu faptului ca uleiul este mai putin greu, sau mai degraba mai putin dens, decat apa. Dar daca adaugi detergenti, cum ar fi lichidul de spalat vase sau sapunul, apa si uleiul se vor amesteca. Un emulgator va va oferi o emulsie omogena. De aceea, daca vrei sa faci o vinegreta omogena, trebuie sa folosesti ulei, otet si mustar ca emulgatori.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce nu ingheata alcoolul?

De ce sunt eterogene uleiul si otetul?

Multe dintre substantele folosite zilnic actioneaza in acelasi mod cu uleiul. Ca si in cazul apei, uleiul ramane deasupra otetului. De fapt, cele doua lichide nu se amesteca – sunt substante nemiscibile. Daca incercati sa faceti amestecul de ulei si otet omogen prin agitare, particulele vor forma initial o emulsie. Dar, foarte repede, uleiul se va afla deasupra otetului. Cum otetul este mai dens, se va scufunda pe fundul recipientului. Pentru aceeasi cantitate, otetul este mai greu decat uleiul. Si cum uleiul nu are poli negativi si pozitivi, nu va atrage moleculele de otet si, in loc sa formeze un amestec omogen, uleiul va pluti deasupra.

 

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/pourquoi-leau-et-lhuile-ne-se-melangent-elles-pas-11194282/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More