Cum a murit capitanul Cook

Navigator, explorator si cartograf de renume, capitanul James Cook a traversat lumea in lung si in lat timp de mai multe decenii. A cautat fara incetare noi si noi teritorii de descoperit. Daca mostenirea sa colosala inca se bucura de succes, circumstantele in care a murit raman inca necunoscute in ziua de azi.

James Cook precursorul

Inca evocat de catre numele “Insulele Cook”, amintirea navigatorului britanic James Cook ramane – in ziua de azi – inca vie.

De mentionat este faptul ca acest explorator al Oceanului Pacific a fost un cartograf si un marinar talentat care a ajutat in mod considerabil natiunile europene sa fie constiente de lumea care le inconjoara, pana atunci aproape necunoscuta. Era in special interesat de cultura polineziana.

Astfel, in cursul carierei sale destul de lungi, James Cook a condus trei mari expeditii care l-au condus pana la coastele africane, asiatice, nord -americane si sud-americane. A reusit sa parcurga Oceanul Pacific in lungime.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum sa faci un ritual de recunostinta pentru sfarsit de an?

Din nefericire, a murit brusc in cursul ultimei sale expeditii. Si asta, intr-un mod cu totul si cu totul neasteptat.

Mort intr-o ambuscada

A treia expeditie a lui James Cook avea scopul sa duca un anume Omani pana pe o insula in Tahiti. Navigatorul parcurge Oceanul Pacific si – odata Omani reintors la ai sai – se indreapta spre nord, mai exact spre Hawai.

Ajungand pe acest teritoriu (1778), James Cook devine primul european care ajunge pe pamant hawaian.

Dupa o escala de scurta durata, Cook decide sa se indrepte spre coastele americane, incearca sa traverseze Bering.

Tentativele sale se dovedesc a fi fructuoase si, un James Cook extenuat se intoarce in Hawai, anul urmator.
Printr-un straniu concurs de circumstante, echipajul ajunge pe insula in plin sezon de sarbatoare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  In ce an s-a nascut Willy William?

Confundat cu o incarnare divina, Cook este primit de catre indigeni insa, progresiv, relatiile se deterioreaza. Intr-o zi, intre britanici si localnici izbucneste o altercatie. Prins in capcana pe o plaja, James Cook este lovit in cap dupa care este linsat de indigeni…

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More