Este Universul in expansiune perpetua?

Cu siguranta ti-ai facut macar o data in viata timp sa admiri cerul, noaptea in special.  In fata acestui spectacol natural, te-ai intrebat vreodata cum sunt stelele in realitate, galaxia sau universul?

Vom incerca sa iti explicam in cele ce urmeaza cum este alcatuit universul si cum evolueaza acesta de-a lungul anilor. Deoarece nu suntem specialisti in astrofizica, vom defini foarte pe scurt o serie de termeni, incepand cu definitia unei stele. O stea este o bila luminoasa gigantica formata din mase gazoase la temperaturi ridicate si densitate foarte mare, care emite o radiatie de lumina si particule, toate acestea fiind tinute impreuna de gravitatie. E simplu, nu-i asa?

Dupa cum stim cu totii, Soarele este cea mai apropiata stea de planeta noastra, iar diferitele planete orbiteaza in jurul Soarelui pentru a forma sistemul solar. Soarele insusi se invarte in jurul centrului (sau aproape centrului) galaxiei noastre, cunoscuta si sub numele de Calea Lactee.

O scurta definitie inainte de a continua: o galaxie este o colectie de stele, praf si gaz interstelar, ale carei miscari si coeziuni sunt cauzate de gravitatie. Gravitatia este definita ca fiind forta de atractie reciproca intre doua corpuri oarecare. Soarele, de exemplu, are o forta gravitationala foarte puternica care mentine planetele pe orbita in jurul sau.

Asemanatoare

Cat timp poti supravietui daca esti ingropat de viu?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai mare si cel mai vechi organism viu

In centrul galaxiei noastre se afla o gaura neagra supermasiva, care creeaza miscarile orbitale ale stelelor si ale sistemelor solare. Exista mai multe tipuri de gauri negre, dar, in general, o gaura neagra este considerata a fi un obiect ceresc al carui camp gravitational este atat de adanc si de concentrat intr-un singur punct incat atrage sau impiedica orice forma de materie sau radiatie sa scape. Gaura neagra este cunoscuta si sub numele de singularitate gravitationala. Este interesant de remarcat faptul ca gaurile negre se formeaza atunci cand stelele mor si nu sunt neaparat gauri negre in vid, in functie de masa lor.

In univers exista cateva sute de miliarde de galaxii, fiecare formata din cateva sute de miliarde de stele. Aceste galaxii grupate se numesc roiuri, care la randul lor sunt grupate in superroiuri.

Ghice ce mai avem pentru tine?  In cat timp vom putea ajunge pe Marte

Cu siguranta ati auzit ca universul este in continua expansiune, devenind din ce in ce mai mare in fiecare zi. Cu toate acestea, ar fi interesant de stiut daca exista o limita a expansiunii universului.

Intelegerea evolutiei universului este o chestiune delicata si foarte dificila daca nu intelegem elementele de baza ale gravitatiei sau daca nu avem cunostinte de baza in astrofizica.

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More