De ce parul se albeste odata cu inaintarea in varsta?

Este un fenomen inevitabil, care la unele persoane apare mai repede decat la altele. Canitia- cu alte cuvinte albirea parului, survine odata cu inaintarea in varsta. Insa, de ce se produce?

O evolutie in functie de cicluri

Albirea parului poate surveni inca din adolescenta insa, cel mai adesea, survine dupa varsta de 30 de ani, pana ajunge sa acopere parul in intregime. Stiinta ne-a invatat urmatorul lucru: culoarea parului este datorata prezentei melanozomilor, fabricati de catre melanocitele situate in bulbii capilari. Evolueaza in functie de cicluri.

Peroxid de hidrogen in scalp

Un studiu efectuat de un grup de cercetatori britanici, publicat in 2009, a scos la iveala prezenta peroxidului de hidrogen in scalp, o substanta produsa de foliculii pilosi. In primii 30 de ani de viata, aceasta substanta este distrusa de o enzima, catalaza, care isi pierde din eficienta odata cu trecerea timpului.

Asemanatoare

Este Soarele constient? Asa spune un biolog

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele 4 forte fundamentale?

O predispozitie genetica

Cercetatoriii din Londra au scos in egala masura la iveala o anumita predispozitie genetica pentru aceasta albire a parului. Fenomenele enumerate mai sus sunt amplificate de catre gene. Varsta medie de aparitie a parului alb este 35 de ani.

Aparitia parului alb este amplificata de stres

Insa, s-a constatat, in egala masura, faptul ca persoanele anxioase au parul alb mai rapid decat celelalte de unde expresia “imi scoti peri albi”. Oamenii de stiinta au confirmat de altfel faptul ca stresul accelereaza procesul de degradare al melanocitelor, acest fenomen poarta numele de stres oxidativ. O combinatie din aceste fenomene provoaca depigmentarea parului nostru, mai mult sau mai putin rapid, daca suntem predispusi la acest lucru, daca esti o persoana care se streseaza de obicei pentru orice.

Trebuie sa mentionam urmatorul lucru: la un moment dat, sa ai parul alb era in tendinte, erau persoane care se vopseau intentionat, sa aiba parul alb.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce NASA vrea sa trimita imagini cu oameni goi in spatiu?

Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-les-cheveux-deviennent-ils-blancs-avec-lage/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More