Cine a inventat frigiderul?

In ce tara a fost inventat frigiderul si cui ii datoram aceasta inventie care in ziua de azi nu lipseste din nicio locuinta? In urma cu 1000 de ani, oamenii foloseau bucati de gheata pentru a asigura securitatea produselor. Insa, cei care locuiau la tara aveau pivnite in care aprovizionarile nu se stricau. Frigiderul, sub forma in care il cunoastem noi azi a aparut relativ recent, in urma cu aproximtiv 140 de ani.

Karl von Linde, inginer german, membru al asociatiilor tehnice si stiintifice este considerat inventatorul frigiderului. Linde s-a nascut in Germania insa si-a facut studiile in Elvetia. Ca lichid de racire Linde a folosit amoniac in inventia sa, care mai apoi a fost inlocuit cu lichid de freon (sigur pentru oameni si pentru mediul inconjurator).

Versiune alternativa

Asemanatoare

Cati meteoriti cad pe Pamant?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Vacile au busola magnetica?

Sa raspundem la intrebarea cine a inventat frigiderul nu este chiar atat de simplu cum am fi crezut. Se crede ca prima persoana care ar fi lucrat la dezvoltarea acestei unitati era un american pe nume John Gorrie (medic de profesie). Acest barbat a depus un brevet pentru inventia sa in anul 1851, inainte de “concurentul” sau, Karl von Linde.

Conform dovezilor istorice, Gorrie era angajat intr-o cercetare la o clinica din Apalachicola (Florida). De mentionat este faptul ca Florida are un climat mai cald, ceea ce cauzeaza suferinte considerabile pacientilor care sunt afectati de bolile tropicale. Dorind sa mai aline suferinta acestor pacienti, Gorrie intentioneaza sa dezvolte o unitate de racire pe baza de aer.

John Gorrie a reusit sa creeze primul compressor din lume capabil sa comprime si sa raceasca aerul. Instalatia sa nu a putut fi calificata drept “frigider” deoarece era un sistem divizat. Cu toate acestea, principiul dezvoltat de Gorrie este inca folosit la frigiderele moderne. Unitatea nu i-a adus prea multe avantaje inventatorului sau – pana la sfarsitul vietii Gorrie era angajat in practica medicala.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Este Pamantul cu adevarat compus din 70% apa?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More