Este Soarele constient? Asa spune un biolog

„Constiinta ar putea sa nu fie legata exclusiv de prezenta unui creier”.

Interactiunea dintre materie si spirit ii fascineaza de mult timp pe filosofi si oameni de stiinta. Conform unei perspective indraznete, denumita „teoria panpsihismului”, fiecare element material are o esenta spirituala sau constienta, inclusiv entitati nevie, cum ar fi Soarele, potrivit unui biolog.

Ce este conceptul de panpsihism?

Conceptul de panpsihism nu este nou. Originar din Grecia antica, conceptul a fost numit oficial in secolul al XVI-lea de catre Francesco Patrizi, un filozof italian. De-a lungul timpului, popularitatea panpsihismului a crescut si a scazut, atingand un varf semnificativ in secolul al XIX-lea, odata cu sustinerea lui William James, o figura majora a psihologiei. Cu toate acestea, aparitia pozitivismului logic la inceputul secolului al XX-lea, promovat de Cercul de la Viena, a pus teoria pe tapet, considerand-o incompatibila cu cerintele logicii filosofice.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferenta dintre solstitiu si echinoctiu?

Renasterea moderna a panpsihismului poate fi atribuita lui Giulio Tononi, un neurostiintific italian care, in 2004, a prezentat „teoria informatiei integrate” a constiintei. Aceasta teorie sustine ca constiinta ar putea fi un fenomen larg raspandit. A existat o renastere a interesului pentru panpsihism, personalitati precum specialistul in neurostiinta Christof Koch sustinand in 2014 in Scientific American ca, daca anumite aranjamente specifice ale materiei pot da nastere la constiinta umana, este plauzibil ca si ansambluri de particule elementare sa fie constiente.

O evolutie in dezbaterea despre panpsihism este ipoteza avansata de Rupert Sheldrake, un biolog britanic, care propune ca Soarele insusi ar putea fi constient. Rupert Sheldrake a impartasit cu Popular Mechanics ca constiinta ar putea sa nu fie legata exclusiv de prezenta unui creier. El sugereaza ca campurile electromagnetice, prezente atat in creierul nostru, cat si in jurul Soarelui, ar putea actiona ca o punte de legatura intre mintea solara si manifestarea sa fizica.

Desi aceasta teorie nu este sustinuta de nicio dovada stiintifica directa, ea impinge limitele intelegerii noastre despre constiinta si deschide usa catre reflectii profunde asupra naturii Universului. Trebuie remarcat faptul ca nu exista nicio dovada stiintifica care sa sustina aceasta ipoteza. Cu toate acestea, Soarele, ca sistem complex, ar putea detine secrete neexplorate. Potrivit lui Sheldrake, Soarele ar putea influenta in mod deliberat directia si intensitatea eruptiilor solare sau a ejectiilor de masa coronala, fenomene care au un impact considerabil asupra Pamantului si a tehnologiei sale. Si cand va exploda Soarele?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a inventat frigiderul?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More