Cati meteoriti cad pe Pamant?
Rezumat:
Milioane de astfel de obiecte ceresti, care pot fi stancoase sau metalice (in esenta fier cu putin nichel), navigheaza prin spatiu intre stelele sistemului solar. Atunci cand traverseaza orbita Pamantului, sunt prinse de atractia acestuia si cad pe planeta noastra.
Meteoritii sunt formati din materialele care alcatuiesc asteroizii si cometele si au supravietuit calatoriei lor prin spatiu pana cand s-au ciocnit cu planeta noastra. Acestia pot avea dimensiuni foarte diferite, de la mici graunte de praf pana la roci uriase care cantaresc tone. Un numar foarte mic de meteoriti, doar cateva sute de specimene, sunt de origine lunara sau martiana.
Trei grupe principale de meteoriti, clasificate in functie de compozitia lor
Exista mai multe tipuri de meteoriti, fiecare cu propriile caracteristici. Meteoritii metalici, sau meteoritii de fier, sunt compusi in principal din fier si nichel si se disting prin aspectul lor stralucitor si densitatea mare. Pe de alta parte, meteoritii pietrosi se aseamana mai mult cu rocile terestre si sunt compusi in principal din silicati. In cele din urma, meteoritii mixti sunt un amestec de materiale metalice si silicati.
Mai mult de 230 de meteoriti pe zi
Potrivit NASA, 230 de meteoriti care cantaresc peste 10 grame si au un diametru cuprins intre 2 si 10 centimetri patrund zilnic in atmosfera noastra. Acest lucru adauga intre 100 si 1.000 de tone la greutatea Pamantului in fiecare zi, adica 180.000 de tone pe an.
Numeroase cratere cauzate de meteoriti nu au fost inca descoperite
Aproximativ 350 de cratere nu au fost inca descoperite, dintre care mai putin de o duzina au un diametru mai mare de 6 km, potrivit calculelor oamenilor de stiinta. In prezent, pe Pamant sunt cunoscute 190 de cratere: un numar ridicol in comparatie cu cele peste 300.000 de cratere deja inregistrate pe Marte! Nu exista niciun motiv pentru care Pamantul ar fi fost mai putin bombardat decat vecinul sau. Dar solul de pe Pamant este mult mai activ decat cel de pe Marte: pe planeta noastra, craterele de meteoriti dispar, fiind uzate de eroziune si acoperite de sedimente si vegetatie. Foarte putine ramasite supravietuiesc peste 100 de milioane de ani sau se remarca in peisaj, precum celebrul Meteor Crater din Arizona, care are doar 50.000 de ani.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/combien-de-meteorites-tombent-sur-la-terre-11111288/
Comments are closed.