De ce zaharul se dizolva mai bine in apa calda?
Cu siguranta ai observat si tu acest lucru, zaharul se dizolva mult mai bine si mai usor in apa calda sau in orice alt lichid cald decat in lichid rece. Acest fenomen se explica prin actiunea caldurii asupra moleculelor de zahar.
O dizolvare mai rapida intr-un lichid cald
Daca vrei sa dizolvi un cubulet de zahar intr-un pahar cu lichid rece, vei avea nevoie de ceva timp. Daca esti grabit si nu mai poti astepta ca zaharul sa se dizolve, atunci vei fi nevoit sa faci aceasta operatiune cu lingurita, sa zdrobesti cubul de zahar singur.
Din contra, daca un cubulet de zahar este scufundat intr-un lichid cald sau fierbinte, acesta se va dizolva mult mai rapid. Sau, mai bine zis, merge pana la fund si impregneaza lichidul cu savoarea sa suava. Aceasta stare de fuziune se distinge putin de dizolarea propriu-zisa.
Un excelent solvent, apa nu dizolva doar zaharul. Actiunea sa se exercita, in egala masura, si asupra unor alte elemente cum este sarea. Aceasta putere de dizolvare nu este singurul apanaj al apei. Astfel, cubuletul de zahar este dispersat in egala masura mult mai rapid in ceaiul fierbinte decat intr-o bautura rece, cu gheata. Acelasi fenomen se produce si in cazul cafelei.
Actiunea caldurii
Dizolvarea zaharului in apa calda nu are legatura cu actiunea lichida, ci cu actiunea caldurii. Intr-un lichid cald sau incalzit, moleculele de apa nu se comporta in acelasi fel ca in apa rece. Stimulate intr-o oarecare masura de apa calda, se deplaseaza mult mai rapid. In miscarea efectuata, sunt aduse sa “loveasca” moleculele care compun zaharul care, sub soc, dizolva zaharul mai rapid.
Nu doar zaharul se dizolva mai rapid sub actiunea apei calde ci si unele cantitati mai importante din alte elemente. Daca o apa cu o temperatura de 20 de grade dizolva o cantitate de 2 kilograme de zahar, o cantitate dubla se va topi intr-un lichid incalzit la o temperatura de 90 de grade.
Comments are closed.