De ce nu ingheata alcoolul?
Rezumat:
Alcoolul, ca bautura, este o substanta chimica produsa prin fermentarea unor ingrediente naturale. In general, aceste bauturi consumate in scopuri recreative pot avea diferite grade de alcool si nu ingheata la aceeasi temperatura ca apa.
Bauturile pe baza de alcool sunt de obicei baute reci si probabil ca ai observat la un moment dat ca aceste lichide nu ingheata la aceeasi temperatura ca apa. Alcoolul nu trece de la lichid la solid in acelasi mod ca si apa. Bauturile alcoolice pe care le consumam contin etanol , care se obtine prin fermentarea sucurilor care contin zahar. Punctul sau de inghet este diferit de cel al altor substante lichide. In timp ce apa ingheata atunci cand ajunge la 0 grade, alcoolul are un punct de inghet mult mai scazut din cauza structurii sale chimice. Acest lucru inseamna ca, chiar si la temperaturi foarte scazute, alcoolul este inca in stare lichida.
De ce nu ingheata vodca, vinul si whisky-ul?
In realitate,alcoolul poate ingheta, dar nu la aceeasi temperatura ca si apa. Toate corpurile au propriile proprietati fizice. Una dintre acestea este temperatura de solidificare. In general, materialele sunt fie solide, fie lichide sau chiar gazoase. La temperatura camerei, alcoolul se afla in stare lichida. Pentru a gasi alcoolul sub forma solida, trebuie sa il ingheti. Dar nu la 0°C, ca apa, deoarece alcoolul pur si simplu nu are aceleasi proprietati ca apa. Asadar, pentru ca alcoolul sa inghete, are nevoie de o temperatura sub zero.
La ce temperatura nu mai ingheata alcoolul?
Exista diferite tipuri de alcool, inclusiv metanol (utilizat in solventi si agenti antigel) si etanol (utilizat in bauturile alcoolice). Metanolul pur va ingheta la -97,7°C, in timp ce etanolul pur va ingheta la -114,4°C. Cu alte cuvinte, peste temperaturile indicate, chiar daca pui alcoolul in congelator, acesta nu va ingheta. Atentie insa: temperatura la care o bautura alcoolica atinge punctul de inghet poate varia in functie de continutul de alcool pe care il contine. In plus, trebuie sa tii cont de faptul ca metanolul si etanolul sunt produse de alcoolizare a zaharului. Pentru informare, in urma fermentarii, 17 grame de zahar pot produce un grad de alcool.
Ce alcool poate fi pus in congelator?
In principiu, toate bauturile alcoolice pot fi introduse in congelator pentru a fi racite. Cu toate acestea, frigul va avea un efect usor anestezic in gura, ceea ce poate altera perceptia aromelor. Cu alte cuvinte, pentru a te bucura de toate aromele unei bauturi alcoolice, cel mai bine este sa o bei la temperatura camerei. De aceea, se spune adesea ca nu ar trebui sa pui o sticla de rom, whisky sau chiar coniac in frigider sau in congelator. Aceste bauturi pe baza de alcool trebuie savurate la temperatura camerei, mai ales daca sticlele sunt vechi de cativa ani. Cand vorbim despre temperatura camerei, nu ne referim la o temperatura la lumina directa a soarelui. Temperatura camerei este cuprinsa intre 18 si 20°C.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/pourquoi-lalcool-ne-gele-pas-11193357/
Comments are closed.