Este Pamantul cu adevarat compus din 70% apa?

Acoperit in cea mai mare parte de apa, Pamantul uimeste prin diversitatea si complexitatea compozitiei sale. Dar este intr-adevar 70% apa?

Pamantul, cunoscut si sub numele de „planeta albastra”, s-a format in urma cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Cea mai mare parte a suprafetei sale este acoperita de apa. Cu toate acestea, ar fi simplist sa spunem ca Pamantul nu este decat apa. In mod similar, nu  este tocmai adevarat sa spunem ca Pamantul este format in proportie de 70% din apa. In special in ceea ce priveste volumul. De fapt, acesta este in primul rand un ecosistem complex. Un ecosistem in care interactioneaza un numar mare de elemente.

Prin urmare, Pamantul este alcatuit si din roci, metale si gaze. Scoarta terestra este alcatuita in principal din silicati – minerale – in timp mantaua si nucleul sunt compuse din metale precum fierul si nichelul. In cele din urma, daca comparam volumul de uscat si volumul de apa care alcatuiesc planeta Pamant, observam ca exista foarte putina apa pe planeta Pamant.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai mare temperatura inregistrata pe Pamant

Planeta albastra: ce procent din suprafata Pamantului este apa?

Exista o oarecare confuzie cu privire la procentul de apa de pe Pamant. De fapt, procentul de 70% afirmat ar trebui comparat cu proportia de apa care acopera suprafata Pamantului. Aceasta se refera la numeroasele corpuri de apa. Corpuri de apa cum ar fi oceanele, marile si lacurile care se gasesc in intreaga lume. Cu toate acestea, daca ne uitam la compozitia totala a planetei Pamant, este clar ca apa reprezinta o proportie mult mai mica.  Abia 1% din masa totala a acesteia. Acest lucru nu impiedica apa sa joace un rol crucial in sustinerea vietii pe Pamant. In special in ceea ce priveste speciile umane, animale si vegetale.

Unde se afla cea mai mare cantitate de apa de pe planeta Pamant?

Oceanele acopera aproape 70% din suprafata Pamantului. Acestea reprezinta, fara indoiala, cele mai mari rezerve totale de apa de pe planeta Pamant. Aceste vaste intinderi de apa sarata, cunoscute sub numele de Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian si Marea Mediterana, joaca un rol foarte important. Ajuta la reglarea climei mondiale. In plus, absorb si mari cantitati de dioxid de carbon. Dar, mai ales, adapostesc o multitudine de specii marine.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum cad fulgii de nea?

Apa dulce, care este, de asemenea, esentiala pentru sustinerea vietii pe Pamant, se gaseste in principal sub forma de ghetari, rauri si lacuri. Aceste rezerve de apa dulce sunt surse vitale pentru ecosisteme si pentru societatile umane. Pe scurt, desi Pamantul nu este alcatuit in principal din apa, aceasta ramane un element esential pentru supravietuirea tuturor formelor de viata de pe planeta noastra.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/la-terre-est-elle-vraiment-composee-a-70-d-eau-11193560/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More