De ce ne este somn cand afara ploua?
Intr-o zi ploioasa, indiferent de ora din zi, multi oameni vor simti o nevoie insidioasa de a bea o bautura fierbinte si apoi de a trage un pui de somn bun sub o patura moale. Intrebarea este: de ce ploaia pare sa aduca oboseala si somnul odata cu ea?
Rezumat:
Ploaia poate provoca fenomene ciudate in corpul nostru
In afara de zgomotul constant al picaturilor de ploaie pe acoperis, de mirosul placut al pamantului ud si de ambianta confortabila a unei zile ploioase, exista o serie de factori care explica de ce atat de multi oameni sunt brusc obositi si tanjesc dupa un pui de somn atunci cand ploua. Unul dintre principalele motive este cel mentionat mai sus: sunetul linistitor al picaturilor de ploaie care se lovesc de diverse suprafete. Acest pocnet usor creeaza un zgomot alb coerent si ritmic care imita sunetele resimtite in uterul mamei.
S-a demonstrat ca astfel de sunete declanseaza un sentiment de siguranta si confort, ceea ce duce la un raspuns de relaxare in organism. Drept urmare, persoanele se pot simti mai somnoroase, deoarece asociaza inconstient ploaia cu medii linistite, propice odihnei. In plus, schimbarea presiunii atmosferice care insoteste precipitatiile poate afecta corpul uman. Atunci cand presiunea atmosferica scade, acest lucru poate duce la o usoara reducere a nivelului de oxigen, ceea ce duce la o senzatie de letargie si somnolenta.
De asemenea, merita mentionata eliberarea de ioni negativi in timpul ploii, deoarece si aceasta poate contribui la efectul de inducere a somnului pe care il are ploaia. Se crede ca ionii negativi au un impact pozitiv asupra starii de spirit si a starii generale de bine, putand promova relaxarea si somnolenta la cei care sunt expusi la ei. In plus, vremea ploioasa coincide adesea cu o lumina solara redusa, care joaca un rol-cheie in somnolenta noastra. Expunerea la soare suprima productia de melatonina, un hormon care semnaleaza somnolenta.
Hormonii si starea de spirit joaca, de asemenea un rol
Cu mai putina lumina solara care se filtreaza printre norii de ploaie, productia de melatonina se accelereaza, ceea ce ne face sa ne simtim obositi. Pe langa influenta hormonala, zilele ploioase ne pot reduce nivelul de energie si in alte moduri. Cerul acoperit poate perturba ritmul nostru circadian, ceasul intern care ne regleaza ciclul somn-veghe. Aceasta perturbare poate duce la un sentiment de letargie si la o lipsa generala de motivatie. Mai mult, vremea ploioasa este adesea insotita de o umiditate mai mare. Acest lucru poate ingreuna reglarea temperaturii corpului nostru, ceea ce duce la o senzatie de lenevie.
In cele din urma, desi sunt multi oameni care iubesc ploaia, noi preferam, in general, sa ne adapostim de ea. Din punct de vedere psihologic, vremea ploioasa poate influenta, de asemenea, starea de spirit si comportamentul, contribuind la sentimente de letargie si somnolenta. Cerul gri, acoperit si umezeala asociata cu ploaia pot evoca sentimente de melancolie sau tristete la unele persoane. Aceste emotii negative, combinate cu sunetul linistitor al ploii, pot creste si mai mult senzatia de somnolenta, deoarece organismul cauta confort in somn.
Sursa: https://dailygeekshow.com/pluie-sommeil/
Comments are closed.