Cate planete sunt in sistemul solar?
Intre anul 1930, anul descoperirii planetei Pluto de catre americanul Clyde Tombaugh si 2006, numaram 9 planete. De la cea mai apropiata de Soare la cea mai indepartata: Mercur, Venus, Pamant, Marte,Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto.
Insa, in 2006, un alt american, pe numele sau Mike Brown, supranumit Pluto Killer, demonstreaza ca Pluto nu este o planeta la fel ca celelalte. De ce? Deoarece este mult prea mica si nu este suficient de unica, este asemanatoare numeroaselor obiecte prezente in regiunea Neptun, la fel ca Eris, descoperita de el in anul 2006.
Exista 8 sau 9 planete?
Pluto devine astfel o planeta pitica si aceasta descoperire reduce la 8 numarul de planete adevarate. Astfel, pana in 20 ianuarie 2016, data la care Mike Brown, da, tot el, si Konstantin Batygin care au colaborat o perioada buna de timp, afirma ca au descoperit printr-un calcul anume, o a noua planeta. Dupa parerea celor doi astronomi, doar prezenta unei planete de doua ori mai grea ca Paamntul ar putea explica ca unele planete pitice nu se invart in jurul Soarelui.
Asemeni unui cioban, planeta cu numarul 9 isi aduna trupa de planete pitice intr-o singura directie. Extrem de indepartate de Soare, au nevoie de aproximativ 10 000 – 20 000 de ani pentru face aceasta rotatie in jurul Soarelui. Niciun telescop gigantic nu a permis inca observarea planetei cu numarul 9 si sa ofere dovada suprema a existentei sale.
Alaturi de Pluto, mai exista si alte planete pitice recunoscute precum Ceres, Makemake, Eris si Haumea. In Sistemul Solar avem doua tipuri de planete:
– Planete telurice, compuse din roci si din metale: Marte, Pamant, Mercur si Venus;
– Planete gazoase: Jupiter, Saturn, Neptun si Uranus;
Cu cat cercetam si citim mai mult, cu atat ne dam seama cat de maiestuos si de ciudat este acesta din urma. Drept urmare, pentru moment, sistemul nostru solar are 8 planete si cinci planete pitice. Vom vedea daca ce-a de-a noua va fi sau nu validata.
Comments are closed.