De ce femeile traiesc mai mult decat barbatii?

Biologia si psihologia pot explica acest fenomen.

 

Pe langa faptul ca sunt mai numeroase decat barbatii, statisticile arata ca femeile din intreaga lume tind sa traiasca mai mult decat barbatii. De fapt, in ciuda inegalitatilor sociale care le dezavantajeaza in general, femeile au o speranta de viata mai mare decat barbatii. In ceea ce priveste motivul pentru care se intampla acest lucru, acesta poate fi explicat in parte prin hormoni, dar si prin comportamentul femeilor.

Femeile au avut intotdeauna tendinta de a trai mai mult decat barbatii. De-a lungul anilor, cercetatorii au cautat in mod constant motivul pentru care exista o astfel de diferenta in ceea ce priveste speranta de viata intre sexe.

Intrebarea este cu atat mai pertinenta cu cat barbatii sunt, in general, mai avantajati din punct de vedere social decat femeile. Potrivit lui Shervin Assari, cercetator in psihiatrie si sanatate publica la Universitatea din Michigan, chiar daca femeile se confrunta cu mai mult stres si presiune si sunt mai des victime ale violentei, depresiei si bolilor cronice, ele traiesc mai mult. Una dintre primele teorii avansate pe aceasta tema a fost aceea ca barbatii au tendinta de a-si supune corpul la o presiune mai mare in cursul muncii si al activitatilor zilnice, conform BBC.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele 4 forte fundamentale?

Totusi, daca ar fi fost intr-adevar asa, diferenta de speranta de viata intre cele doua sexe ar fi trebuit sa se reduca, in masura in care barbatii si femeile converg spre aceleasi locuri de munca sedentare. Cu toate acestea, nu s-a observat nimic de acest gen. Potrivit oamenilor de stiinta, chiar daca femeile sunt intr-adevar mai sensibile la inegalitatile sociale, ele sunt mai avantajate din punct de vedere biologic. Trebuie remarcat faptul ca aceste diferente in ceea ce priveste speranta de viata nu se limiteaza la fiintele umane. La cimpanzei, gorile, orangutani si giboni, femelele traiesc, de asemenea, mai mult decat barbatii. Potrivit stiintei, aceasta diferenta poate fi atribuita hormonilor, in special estrogenilor.

De fapt, studiile au aratat ca estrogenii joaca un rol important nu numai in prevenirea bolilor cardiovasculare, ci si in reglarea raspunsurilor imunitare. Potrivit unui studiu, estrogenii au un efect imunostimulator asupra sistemului imunitar. Spre deosebire de estrogeni, studiile au aratat ca testosteronul, hormonul sexual masculin, „diminueaza functia imunitara si creste riscul de boli cardiovasculare”, relateaza The Times. Mai mult, s-a observat, de asemenea, ca, in timp ce femeile sunt mai predispuse sa dezvolte boli cronice, cum ar fi osteoartrita, barbatii tind sa dezvolte mai multe boli fatale.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce nu putem vedea stelele la lumina zilei?

In cele din urma, exista dovezi care sugereaza ca testosteronul ii dezavantajeaza pe masculi la specia umana. In special, studiile efectuate de cercetatorii de la Universitatea Duke au aratat ca nivelurile ridicate de testosteron sunt asociate cu comportamente riscante, cum ar fi fumatul si consumul de alcool. In plus, femeile tind sa fie mai atente la sanatate decat barbatii, luandu-si masuri de precautie mai adecvate pentru a supravietui mai mult timp. Potrivit unui studiu recent, de exemplu, femeile sunt mai predispuse sa aiba incredere si sa respecte o dieta sanatoasa, in timp ce barbatii sunt mai predispusi sa prefere mesele grase si mancarea de tip fast-food.

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More