Cum a fost construit Turnul Eiffel (Doamna de Fier)

Constructia Turnului Eiffel se afla in stransa legatura cu exploatarile tehnologice ale jumatatii secolului al XIX-lea.

Cu cei 324 de metri ai sai, atena inclusa, Turnul Eiffel incarneaza cu mandrie capitala franceza. Este cel mai vizitat monument din lume insa nu a avut un destin foarte fericit. Fara sa mai punem la discutie incapatanarea unui anume Gustave Eiffel, pasionat de inventiile tehnologice ale vremii si devenit maestru in arta fierului. Istoria Turnului Eiffel incepe o data cu Expozitia universala din anul 1889, a 10-a in numele Frantei, toate initiate pentru a face lumina cu privire la progresele tehnologice galopante ale epocii.

Decretata de catre Jules Ferry pentru a sarbatori centenarul Revolutiei Franceze.

Asemanatoare

Cine erau Cavalerii Teutoni?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a intemeiat Roma conform istoricilor?

La origine, doi ingineri au avut ideea de a crea un astfel de turn

Cu toate acestea, in SUA, in cadrul Expozitiei universale din Philadelphia, in 1876, ideea unui turn metalic de 300 de metri vede lumina zilei. Insa, din lipsa de finantare, proiectul ramane la stadiul de idee. Ideea reapare in Franta in cadrul Expozitiei Universale din anul 1878. Insa, proiectul esueaza din nou. Pana cand, in 1884, doi ingineri din cadrul companiei Eiffel, Maurice Koechlin si Emile Nouguier, schiteaza un turn inalt de 300 de metri. Acest proiect, validat de Gustave Eiffel, va fi vedeta expozitiei din anul 1889.

Chiar daca nu Eiffel a fost cel cu initiativa proiectului, el este cel care a facut posibila materializarea proiectului si depune brevetul in numele colaboratorilor sai si lupta pentru a asigura finantarea proiectului. In cele din urma este cel care cumpara drepturile.

Doi ani de munca

Construirea Turnului Eiffel incepe in ianuarie 1887 si se incheie in martie 1889. Majoritatea elementelor sunt asamblate in atelierele Eiffel din Levallois-Perret. Inaugurat pe data de 6 mai 1889, Turnul Eiffel cunoaste un succes imediat. 130 de ani mai tarziu, Doamna de Fier este la fe de populara, la fel de cautata de turistii din intreaga lume.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a pus Lenin mana pe putere in octombrie 1917?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More