Care este vulcanul care a produs cel mai mare zgomot din istorie?

Nimeni, din cate se stie, nu a mai auzit vreodata un zgomot atat de puternic. Acesta a avut loc in Indonezia in secolul al XIX-lea, in 1883. A fost cauzat de eruptia celebrului vulcan Krakatoa. A fost un zgomot ingrozitor care s-a auzit pana in Australia si a provocat nori negri care au putut fi vazuti pe mai multe continente. O relatare a uneia dintre cele mai spectaculoase eruptii vulcanice.

Prezentarea vulcanului Krakatoa

Krakatoa este, la origine, o insula indoneziana care se intinde pe aproape noua kilometri in lungime si cinci kilometri in latime. Ea gazduieste mai multi vulcani si ofera o vegetatie tipica regiunilor tropicale. Era deja cunoscuta pentru activitatea sa seismica puternica, care era resimtita pana in Australia.

 

In mai 1883, unul dintre vulcanii din Krakatoa a erupt cu o explozie majora, urmata de caderi masive de cenusa. In urma acestei explozii, vulcanul a ramas permanent activ. A durat trei luni fara intrerupere, dar activitatea sa nu i-a ingrijorat pe localnici, care erau deja obisnuiti cu activitatea seismica a Krakatoa. Vulcanul a fost chiar considerat un „nou far” de catre capitanii de ambarcatiuni. Atunci cand cadea cenusa, acestia erau adesea nevoiti sa isi curete navele.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care au fost cele mai mari uragane din istorie

Activitatea vulcanului Krakatoa s-a intensificat pana cand a atins punctul culminant la sfarsitul lunii august. Pe 26 august, insula a fost zguduita de o eruptie vulcanica de o violenta rara. O prima explozie puternica a aruncat in atmosfera peste 20 km³ de roca. Caderea a format o gaura gigantica in fundul marii, in care s-au scurs milioane de litri de apa. O a doua explozie, si mai puternica, a rasunat la ora 14.00. Aceasta a fost auzita la aproximativ 50 de kilometri de Krakatoa, urmata de o serie de explozii si stropi de cenusa. Pe o raza de 160 de kilometri in jurul vulcanului, cerul s-a intunecat, cufundand regiunea in bezna.

Cel mai puternic zgomot a fost auzit pe 27 august. Sunetul sau a fost auzit pe o douasprezecea parte din suprafata planetei.  Acest lucru il face sa fie cel mai puternic fenomen sonor din istorie. Explozia vulcanului Krakatoa a fost auzita in Filipine, Indiile Olandeze, Australia si Statele Unite (in San Francisco). Acest lucru inseamna ca zgomotul a fost auzit pana la 5.000 km de Krakatoa. Unda de soc si replicile sale au facut de trei ori inconjurul Pamantului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a fost descoperit primul antibiotic din istorie: penicilina

Sursa: https://www.savezvousque.fr/monde/volcan-krakatoa-produit-bruit-plus-fort.html

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More