Cine era imparatul Constantin?

Imparatul Constantin (272-337) a fost un imparat roman care a domnit din 306 pana in 337. Este adesea considerat cel mai mare si mai important dintre imparatii romani, deoarece a fost primul imparat care s-a convertit la crestinism si a facut din acesta religia oficiala a Imperiului Roman. A fost, de asemenea, primul imparat care a adoptat noul sistem de guvernare, care a inclus reforme juridice, militare si religioase.

Imparatul Constantin a fost un catalizator esential pentru transformarea Imperiului Roman si pentru epoca medievala care a urmat.

Nastere si ascensiune

Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al imparatesei Elena. Potrivit legendei, la scurt timp dupa nasterea sa, un inger l-a anuntat pe tatal sau ca va deveni un mare imparat. In 297, Constantius Chlorus a fost numit co-imparat al Romei si l-a numit pe Constantin drept succesor.

In 306, Constantius a murit, iar Constantin a fost incoronat imparat la varsta de 34 de ani. Si-a inceput domnia facand pace cu mai multi dintre dusmanii sai, in special cu gotii si sarmatii. In 313, a emis Edictul de la Milano, care le acorda crestinilor dreptul de a-si practica liber religia. Constantin si-a concentrat apoi atentia asupra consolidarii puterii sale si a intaririi Imperiului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce a disparut civilizatia mayasa

Reforme si campanii militare

Imparatul Constantin a lansat numeroase reforme pentru a imbunatati eficienta si stabilitatea Imperiului. El a reorganizat structura administrativa a Imperiului si a creat noi provincii. De asemenea, a introdus un sistem judiciar mai eficient si a consolidat legile care ii protejau pe cetateni impotriva abuzurilor de putere. In cele din urma, a imbunatatit finantele Imperiului prin reformarea monedei si promovarea comertului.

Constantin a condus, de asemenea, mai multe campanii militare. In 312, a obtinut o victorie majora asupra lui Maxentiu, unul dintre cei mai puternici dusmani ai sai, in Batalia de la Podul Milvian. In 324, a obtinut o victorie decisiva asupra lui Licinius, un alt dusman al sau, in Batalia de la Chrysopolis. Aceste victorii i-au permis lui Constantin sa isi consolideze pozitia si sa reunifice Imperiul.

Intemeierea Constantinopolului

In anul 324, Constantin a decis sa fondeze un nou oras drept capitala a Imperiului. A ales un loc pe coasta europeana a Marii Negre si l-a numit Constantinopol (in prezent Istanbul). Orasul a fost construit in onoarea imparatului Constantin si a devenit centrul politic si religios al Imperiului. A ramas capitala Imperiului pana la caderea acestuia in 1453.

Asemanatoare

Cum se numea New York-ul inainte?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Secretele mastii de aur a lui Tutankhamon

Moartea si mostenirea

In anul 337, Constantin a murit la varsta de 65 de ani. A fost inmormantat la Constantinopol, unde a ramas pana cand trupul sau a fost mutat in 1204. Imparatul Constantin a avut un impact semnificativ asupra Imperiului Roman si asupra lumii. A fost primul imparat care s-a convertit la crestinism si a facut din acesta religia oficiala a Imperiului. De asemenea, a reorganizat administratia Imperiului si a fondat Constantinopolul, care a devenit capitala Imperiului si un important centru cultural si religios. In cele din urma, reformele sale si dezvoltarea Imperiului au dat nastere epocii medievale.

Caracteristici

Imparatul Constantin a fost cunoscut pentru intelepciunea si tenacitatea sa. Era foarte perspicace si avea o intelegere intuitiva a oamenilor si a situatiilor. Era, de asemenea, foarte ambitios si a reusit sa isi atinga obiectivele si sa isi consolideze puterea, in ciuda numeroaselor obstacole care i-au stat in cale.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a pus Lenin mana pe putere in octombrie 1917?

Principalele realizari

Convertirea la crestinism si religia oficiala a Imperiului: Constantin a fost primul imparat care s-a convertit la crestinism si a facut din acesta religia oficiala a Imperiului Roman.

Reforme administrative si militare: Constantin a reorganizat structura administrativa a Imperiului si a condus mai multe campanii militare pentru a-si consolida puterea.

Fondarea Constantinopolului: Constantin a fondat orasul Constantinopol, care a devenit capitala Imperiului Roman si un important centru cultural si religios.

Mostenirea: Constantin a lasat o mostenire de durata care a avut un impact semnificativ asupra Imperiului Roman si a lumii.

Imparatul Constantin a fost unul dintre cei mai mari si mai importanti imparati romani. A fost primul imparat care s-a convertit la crestinism si a facut din acesta religia oficiala a Imperiului Roman. De asemenea, a lansat numeroase reforme si a fondat orasul Constantinopol, care a devenit capitala Imperiului. Mostenirea sa a avut un impact semnificativ asupra Imperiului Roman si a lumii, fiind un catalizator esential pentru transformarea Imperiului si pentru epoca medievala care a urmat.

Sursa: https://www.le-saviez-vous.fr/qui-etait-lempereur-constantin/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More