De unde vine stangacia

Avem doua maini si doua picioare identice insa nu le folosim in acelasi fel. Preferam sa scriem cu mana dreapta sau cu mana stanga, ceea ce corespunde cu o organizare mai speciala a sistemului nervos, fenomen cunoscut sub numele de lateralizare. Atunci cand mana stanga se misca sau urechea stanga percepe un zgomot, emisfera dreapta a creierului este cea care se activeaza deoarece caile nervoase ale motricitatii si senzorialitatii sunt incrucisate.

Lateralizarea se aplica si capacitatilor cognitive precum limbajul (tratat mai degraba de emisfera stanga) sau orientarea in spatiu (la dreapta).

Aproximativ 10% din populatie este stangace. Originea acesttui fenomen este pentru moment necunoscuta. Studiile pornesc din ecografii efectuate in uter si arata ca, in pantecele mamei, un fat prefera sa isi miste bratul drept. La 13 saptamani incepem sa observam aceasta asimetrie. Persoanele stangace se confrunta cel mai adesea cu situatii delicate. Nu toti fabricantii se gandesc la aceasta configuratie in momentul in care isi concep produsele.

Asemanatoare

De ce ne este somn cand afara ploua?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Pana la ce varsta creierul nostru fabrica neuroni

Momentan, pentru persoanele stangace exista doar stilouri special concepute. O explorare a geneticii predominantei scoate la iveala numeroase puncte comune intre stangaci. Insa, inainte de asta, este important sa stim de unde vine acest fenomen cu adevarat interesant pentru oamenii de stiinta.

Stangacia nu este in mod obligatoriu ereditara

Timp de mai multi ani, cercetatorii au incercat sa explice cauzele acestui fenomen, au incercat sa determine daca genele responsabile de predominanta sunt raspandite in AND-ul nostru sau daca se bazeaza pe o singura gena. Nu au putut insa sa identifice un model clar. In februarie 2017, revista stiintifica eLife a publicat un studiu germano-sud-african care indica formarea cu predominanta inca din burtica mamei.

Chiar si avand aceste informatii, este destul de greu sa prevedem daca un copil va fi stangaci sau va fi dreptaci. Acesta mosteneneste informatiile genetice ale ambilor parinti. Nu este garantat faptul ca i se transmite gena stangaciei, chiar cu ambii parinti stangaci.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Este omul organic sau anorganic?

 

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More