De ce straluceste Luna atat de tare?

Luna este singurul satelit natural al Pamantului. Vizibila cu ochiul liber, pare extrem de luminoasa si stralucitoare pe timp de noapte.

Cu un diametru de 3474 de kilometri, Luna este al cincilea cel mai mare satelit din sistemul solar. Se afla la o distanta de 384 400 de kilometri fata de Pamant. Este singurul astru pe care fiinta umana l-a explorat in persoana. Primul om care a reusit sa paseasca pe Luna este astronautul american Neil Armstrong. Aceasta exploatare a avut loc pe data de 21 iulie 1969. De atunci, in jur de 12 persoane au reusit sa ajunga pe Luna (un pas mic pentru om, un pas mare pentru umanitate). Vizibila de pe Pamant, Luna se poate observa in diferite moduri si in diferite forme. Aceste perceptii sunt in functie de ciclul sau.

Ciclul lunar

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Cat timp putem supravietui doar cu apa?

Luna se invarte in jurul Pamantului urmand un ciclu care ii este prorpiu, efectuand o intoarcere in jurul sau. Prezinta aceeasi latura pentru observatorul terestru, cealalta latura fiind de altfel denumita “fata ascunsa a Lunii”. Evolutia acestui astru urmeaza aceeasi schema, mereu si mereu, care se repeta odata la 29 de zile si jumatate, de aceea se si vorbeste despre un ciclu lunar. Si acesta se repeta in momentul in care Pamantul, Soarele si Luna sunt aliniate. Luna nu produce lumina si nu straluceste de una singura. Reflecta in realitate lumina soarelui care o lumineaza, de unde aceasta impresie ca Luna straluceste. Diferite intesitati sunt astfel percepute.

Stralucirea Lunii

Odata luminata de catre Soare, Luna ne apare intr-o culoare extrem de deschisa. Acest fenomen se poate explica prin compoziita solului sau, constituit din nisip si minerale, care seamana cu lumina Soarelui. In functie de faza ciclului sau, Luna nu este luminata in acelasi loc.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce super Luna roz de sambata seara nu a fost roz

Atunci cand Luna este plina, astrul apare in forma rotunda si ilumineaza pe timp de noapte. Luna si Soarele sunt astfel in situatii diametral opuse. De pe Pmant, care se afla intre cele doua astre, noi vedem Luna luminata de Soare, de unde si aceasta impresie ca Luna straluceste intens.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/pourquoi-la-lune-brille-t-elle-autant-11186152/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More