De ce unele persoane sunt somnambule?

Sa te trezesti in mijlocul noptii si sa incepi sa te plimbi prin casa…da, unele persoane sunt victimele somnambulismului insa ce inseamna concret acest lucru? Numerosi sunt oamenii de stiinta care au incercat sa analizeze aceasta problema insa, au mai ramas unele zone de umbra nedescoperite.

De ce unele persoane sunt somnambule?

Somnambulismul se manifesta printr-o serie de comportamente complexe: plimbari prin exteriorul patului, gesturi efectuate automat si fara niciun fel de constiinta. In jur de 3% din adultii de peste 18 ani sufera de somnambulism. Somnambulismul poate avea mai multe cauze, stresul intens in special, sau o serie de evenimente traumatizante din punct de vedere psihologic.

Studiile au demonstrat faptul ca somnambulismul se poate transmite prin intermediul genelor. Daca un parinte este deja somnambul, exista mari sanse ca si copilul sau sa fie. Vorbim aici despre predispozitie genetica. Cele mai frecvente cazuri intalnite sunt la copii si aceste crize se estompeaza pe masura ce acestia cresc.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce zgomote face o gaura neagra?

In schimb, in privinta adultilor, psihiatrii sunt de parere ca sufera de somnambulism acei adulti care au avut parte de evenimente traumatizante de-a lungul vietii. La toate acestea se pot adauga drogurile si consumul de alcool. Profesorul Antonio Zarra a analizat indelung pacientii care sufera de somnambulism si a dedus ca in timpul unei crize persoana se afla in faza de somn profund si in faza de trezire totodata. Un lucru care poate parea contradictoriu insa a deetctat unde delta (lente, care sunt emise de catre creier in faza de somn profund) si unde alfa si teta (emise de creier in faza de trezire).

Cel mai bun tratament pentru somnambulism este autohipnoza, pentru ca persoana in cauza sa invete sa iasa progresiv din faza de somnambulism prin intermediul unor stimuli. Uneori, o terapie este necesara pentru a intelege originea durerii morale resimtite care provoaca acest somnambulism.

Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-certaines-personnes-sont-elles-somnambules/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More