Lucruri pe care i le datoram lui Newton

Care sunt inventiile pe care i le datoram lui Isaac Newton, celebru matematician si astrofiziacian al secolului XVIII-lea? Va spunem noi chiar acum.

Telescopul

Revolutioneaza observarea astronomica, inventand in anul 1668 telescopul cu oglinda, mult mai performant decat ochelatii utilizati la acea epoca. Instrumentul ofera o imagine mult mai clara si mai concentrata a luminii datorita unei oglinzi ceea ce permite sa vezi astrele mai luminoase si mai indepartate. Este stramosul supertelescopului actual.

Teoria gravitationala a universului

Newton dovedeste faptul ca miscarea tuturor corpurilor – marul care cade din copac sau planetele care se invart in jurul Soarelui – este condusa de aceeasi lege. In anul 1687 publica primul model matematic al gravitatiei care serveste drept baza dezvoltarii mecanicii newtoniene. Aceasta din urma este utilizata in mod frecvent de ingineri, in special pentru a calcula traiectoria navelor spatiale.

Asemanatoare

De unde provin numele planetelor din sistemul solar?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este impactul jocurilor video asupra creierului

Monedele moderne

Supranumit stapanul monedei britanice in anul 1696, Newton a inventat marginile zimtate ale monedelor. Marginile zimtate au scopul de a-i impiedica pe hotii din vremea respectiva sa taie din argintul de la marginea monedelor. Maginile fiind zimtate, acestea nu se puteau modifica fara sa se observe acest lucru.

Clapa pentru pisici (usita)

Mizantrop, Isaac Newton prefera compania animalelor in detrimentul companiei oamenilor. Conform legendei, Newton este cel care ar fi popularizat clapa pentru pisici: la el acasa si la Universitatea Cambridge, toate usile erau echipate cu astfel de clape pentru ca pisicile sa poata intra.

Calculul infinitezimal

In anul 1669, acest geniu in ale matematicii pune la punct o metoda pentru a calcula tangenta unei curbe (calcul diferential) si al ariei pe care o delimiteaza (calcul integral). Sunt doua domenii ale calcului infinitezimal, Newton imparte paternitatea acestui calcul cu Leibnitz si Fermat. Fara aceasta ramura a matematiicii nu am avea nici explorare spatiala, nici GPS pentru a ne ghida la nevoie.

Ghice ce mai avem pentru tine?  In cat timp vom putea ajunge pe Marte

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/les-5-choses-que-lon-doit-a-newton-179305/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More