Cat cantareste Pamantul?

Chiar daca in legatura cu acest subiect masuratorile au fost deja facute, unii specialisti sunt de parere ca nu sunt tocmai precise. O tehnica de “cantarire” a fost testata in 2021. Pentru asta, cercetatorii s-au bazat pe particulele mai putin vizibile ale Universului.

Estimari precedente au evaluat greutatea planetei la aproximativ 6000 miliarde de tone. Estimarile precedente sunt bazate pe masurarea gravitatiei terestre. Cercetatori din cadrul Instituto de Fusica Corpusculaire (IFIC) din Spania au incercat o alta abordare bazandu-se pe IceCub, un detector de neutrini plasati in Antarctica. Obiectivul acestora? Sa estimeze distribuirea masei si a densitatii Pamantului. Detaliile acestui studiu au fost publicate in revista Nature Physics.

Particule “fantoma”

Neutrinii sunt particule neutre care nu dispun practic de niciun fel de masa. De aceea sunt atat de dificil de detectat. Sunt in egala masura minusculi si capabili sa traverseze atomii. Aproximativ 100 000 de miliarde din aceste particule ne traverseaza de altfel corpul in fiecare secunda. Cu toate acestea se intampla ca traversand obiecte extrem de compacte si incarcare de materie cum este Pamantul sa aiba loc unele coliziuni.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum detectezi semnele unei minciuni? Stiinta are raspunsul

Un nucleu cu greutate

Datorita informatiilor oferite de IceCube, cercetatorii au putut determina, pe o anumita perioada de timp, cati neutrini au sosit pe Pamant pentru a-l traversa si nu au reusit niciodata sa il paraseasca. Aceste rezultate au permis apoi estimarea cantitatii de masa care blocheaza acesti neutrini. Cercetatorii au reusit sa ajunga la o estimare similara a masei pamantului: 6000 de miliarde de tone. Au determinat in egala masura faptul ca nucleul Pamantului are o greutate de (2,72 septilioane de kilograme) adica 45% din masa totala a planetei.

Drept urmare, Pamantul cantareste greu. Insa nu reprezinta nimic in comparatie cu Galaxia noastra. Combinand miscarile tridimensionale a mai multor din galaxiile noastre cu ajutorul unor simulari informatice aprofundate, o echipa de astronomi a putut estima cu precizie masa Caii Lactee: 0,96 bilioane de mase solare.

Sursa: https://sciencepost.fr/combien-pese-la-terre/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More