Care sunt straturile atmosferei

Atmosfera terestra este compusa din cinci straturi:

1. Troposfera. Este cel mai apropiat strat de suprafata Pamantului si are o grosime estimata intre 10-12 kilometri. Drept urmare, este stratul care contine o mare parte din masa atmosferica. Acest strat este locul in care toate fenomenele meteorologice care influenteaza timpul, vantul si furtunile, trecand prin anticicloni si uragane.

2. Stratosfera. Este stratul superior al troposferei si extensia sa merge, aproximativ, la 10-50 kilometri in atmosfera. Acest strat este, la randul sau compus din diferite gaze care sunt repartizate in functie de densitatea lor. Unul din aceste substraturi ale stratosferei este stratul de ozon care ne protejeaza de razele ultraviolete si care este fundamental pentru viata de pe Pamant.

3. Mezosfera. Este stratul care se intinde dincolo de limita stratosferica. Se intinde de la kilometrul 50 la kilometrul 90 al atmosferei. Este un strat al carei densitati este extrem de slaba. Cu toate acestea, in acest strat vasele spatiale, intrand in atmosfera terestra incep sa simta frana aerodinamica.

Asemanatoare

De ce este sticla transparenta?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai calda planeta din sistemul solar?

4. Termosfera sau ionosfera. Este situata intre kilometrii 90 si 400 al atmosferei totale. Isi datoreaza numele prezentei puternice a ionilor. Este si stratul atmosferei in care meteorii care se precipita spre planeta noastra prin efectul gravitatiei incepe sa se dezintegreze si, numerosi din acestia sunt redusi la formatul de praf inainte de a atinge straturile inferioare ale atmosferei.

5. Exosfera. Este cel mai indepartat strat al atmosferei de suprafata Pamantului. Este stratul in care gazele sunt dispersate in mod progresiv pana cand devin, practic, un loc identic cu spatiul.

Toate plantele au o atmosfera?

Atmosferele sunt destul de curente pentru majoritatea din planete. Exista insa corpuri celeste care sunt total lipsite de atmosfera precum propria noastra Luna. Atunci cand gravitatia este suficient de puternica pentru a mentine gazul captiv in campul gravitational, atunci o atmosfera se formeaza in jurul sau. Exista de altfel planete al caror volum principal este constituit din gaz deoarece au o atmosfera densa si mare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce este solstitiul de vara?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More