Cum s-a format Luna?
Rezumat:
Satelitul natural al Pamantului fascineaza oamenii de stiinta de mai multe secole. Insa, putini stiu pana in prezent cum s-a format Luna. In ziua de azi numeroase sunt ipotezele cu privire la formarea Lunii.
Cel mai stralucitor astru pe timp de noapte, Luna este o sursa de inspiratie si de fascinatie de mai multe secole. In timp ce unii considera ca Luna provoaca insomnii Luna este, inainte de toate cel mai apropiat corp celest de Pamant.
Incepand cu anul 1960, Luna reprezinta un element major in cucerirea spatiului. Insa intrebarea din titlu, Cum s-a format Luna? ramane. La 4,5 miliarde de ani de la formarea sa cercetatorii nu stiu inca originea exacta a satelitului nostru natural. Stiu doar ca un cataclism se afla la originea formarii sale. Iata doua ipoteze cu privire la formarea Lunii.
Un soc intre Pamantul tanar si o protoplaneta aflata la originea aparitiei Lunii
Oamenii de stiinta sunt siguri de faptul ca Luna a luat nastere in urma coliziunii dintre Pamant si un alt astru. Socul a fost atat de mare incat particule de praf si nori s-au acumulat si s-au aglomerat intr-o masa unica. Aceasta constatare a fost facuta in 2004. Socul ar fi fost provocat de Theia, o planeta in formare, la fel de mare ca si Marte. Acest soc i-ar fi permis Lunii sa se formeze cu ajutorul a 92% materiale terestre.
Viteza de formare si compozitia particulelor, puse la indoiala?
O alta ipoteza sugereaza faptul ca Terra s-ar fi aflat intr-o rotatie rapida si ca protoplaneta ar fi intrat in coliziune in mare viteza. Un lucru care a generat particule si Luna ar fi luat 50% din fiecare planeta. O noua teorie insa avanseaza ideea ca Luna s-ar fi format in doar cateva ore si este alcatuita in proportie de 60% din particule terestre. Doar o calatorie in timp ar putea oferi un raspuns exact la aceasta teorie. Insa ar putea fi confirmata in urmatorii ani prin intermediul simularilor 3D.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/comment-sest-formee-la-lune-11186558/
Comments are closed.