Cum cad fulgii de nea?
Fulgii de zapada sunt cu siguranta plini de mistere! Mistere importante care trebuie deslusite pentru a intelege fenomenele meteorologice care actioneaza in intreaga lume.
Stiam deja ca fulgii de zapada au forme diferite in functie de temperatura, dar acum stim si cum cad la sol. Acesta este rezultatul unui amplu studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Utah, care au analizat mai mult de jumatate de milion de fulgi de zapada cu ajutorul unor instrumente special concepute.
Miscarile aerului au un impact asupra fulgilor de zapada
Modul in care cad fulgii de zapada este un parametru esential pentru a prezice vremea si schimbarile climatice. Precipitatiile incep sub forma de zapada oriunde ar cadea, chiar si la tropice! „Intelegerea comportamentului fulgilor de zapada pe masura ce cad este esentiala pentru meteorologi si pentru modelarea evolutiei unei furtuni”, subliniaza Tim Garrett, coautor al studiului, informeaza Courrier international.
In mod normal, atunci cand un obiect cade pe sol, acesta prinde viteza pana cand fortele gravitationale si rezistenta aerului se echilibreaza, in timp ce fulgii de zapada coboara prin rotatie. Exista, de fapt, o relatie intre miscarile aerului si transformarile suferite de fulgii de zapada care cad.
O schema care nu se schimba
Cercetatorii au observat comportamentul fulgilor de zapada in conditii meteorologice in continua schimbare, in special in timpul mai multor furtuni de diferite intensitati. Rezultatele arata ca, indiferent de conditii, in pofida usurintei lor, care ii face vulnerabili la vant, acestia urmeaza intotdeauna acelasi model statistic, reproducand sistematic aceeasi traiectorie, marcata de aceleasi acceleratii sau de aceleasi fluctuatii la finalul traseului lor. Indiferent de tipul de turbulente intalnite sau de tipul fulgilor de zapada, toti cad dupa o schema neschimbata.
„Acceleratia fulgilor de zapada si fluctuatia vitezei lor terminale urmeaza acelasi model statistic, formand doua linii surprinzator de simple si similare”, descrie New Scientist. Oamenii de stiinta nu se asteptau la aceasta predictibilitate si nu reusesc sa o explice. Fulgii de zapada au inca multe mistere de explorat…
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/on-sait-enfin-comment-tombent-les-flocons-de-neige-11191738/
Comments are closed.