Ce este materia intunecata?

Se stie daca materia intunecata exista? Si daca Da, din ce este aceasta constituita? Va oferim cele mai importante informatii pentru a intelege aceasta materie invizibila, ipotetica si, cu toate acestea, atat de importanta in conceptia actuala a Universului.

Materia intunecata este in continuare o pura ipoteza si, cu toate acestea, rolul sau este considerat fundamental in astrofizica pentru formarea si evolutia marilor structuri ale Universului.

Ce este materia intunecata?

Materia intunecata mai este cunoscuta sub denumirea de materia transparenta. Insa, aceasta ultima expresie, cea mai putin utilizata, corespunde mai mult realitatii stiintifice deoarece materia intunecata se numeste astfel deoarece nu o vedem.

A fost descoperita in anul 1933, numarand stelele (luminoase) din galaxii si dandu-ne seama ca nu erau suficient de numeroase pentru a provoca propria lor rotatie. Exista deci masa invizibila, materie neagra care genereaza un surplus de camp gravitational care face ca galaxia sa se roteasca.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce zaharul se dizolva mai bine in apa calda?

Stim cu adevarat daca materia intunecata exista sau nu?

Materia intunecata ramane inca un mister in randul comunitatii de oameni de stiinta din lume. Existenta sa nu a fost demonstrata prin observare directa. Este vorba mai mult de o deductie matematica: elementelor inexplicabile prin modul in care se comporta materia vizibila, astrofizicienii estimeaza ca o materie invizibila actioneaza in egala masura. Indiciile sunt prezente si la scara mai larga: in galaxii pana la integralitatea universului deoarece materia intunecata este indispesnabila pentru a explica observarile in cadrul unui model de bing-bang.

Astronomul Fritz Zwicky este primul care a adus in discutie materia intunecata in mod oficial in 1933 in incercarea de a intelege comportamentele inexplicabile ale obiectelor cosmice. Acesta si-a dat seama ca totalul mesei gravitationale a galaxiilor este mai importanta decat cea observabila la un nivel ridicat de luminozitate. A ajuns la concluzia ca exista in mod sigur o materie invizibila care exercita o atractie gravitationala suficient de masiva pentru a mentine galaxiile apropiate intre ele.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum cad fulgii de nea?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More