Care au fost cele mai absurde conflicte din istorie?

De-a lungul istoriei omenirii, conflictele armate au fost adesea rezultatul unor rivalitati politice, teritoriale sau ideologice. Cu toate acestea, printre aceasta multitudine de razboaie, unele se remarca prin caracterul lor extraordinar si, uneori, de-a dreptul absurd. Aceste conflicte, adesea motivate de certuri nesemnificative sau de neintelegeri, starnesc atat uimire, cat si perplexitate in randul celor care le studiaza istoria.

Anglia – Spania: 1739-1748, o batalie navala pentru o ureche

Privata de comertul cu sclavi catre coloniile sale americane in anii 1730, Spania a concesionat monopolul britanicilor. Dar britanicii, imbatati de lacomie, s-au orientat rapid spre contrabanda. Navele de razboi iberice au fost autorizate sa abordeze orice nava engleza in apele teritoriale. In 1731, ofiterul de marina spaniol Fandino a urcat la bordul vasului britanic La Rebecca si i-a taiat urechea capitanului sau Robert Jenkins cu o sabie. El a adaugat: „Daca il voi intalni pe regele vostru, ii voi face acelasi lucru”. Povestea a indignat Marea Britanie, dar a fost pusa in asteptare. Sapte ani mai tarziu, valul politic s-a schimbat. Jenkins a depus marturie in fata Camerei Comunelor, fluturandu-si organul taiat, pe care il pastrase intr-o fiola. De data aceasta, a fost ascultat! Marina regala s-a angajat intr-un conflict impotriva Spaniei care avea sa dureze aproape zece ani si sa se desfasoare intre Caraibe, coasta americana a Pacificului si Filipine. Rezultatul: zeci de mii de morti. Un pret mare de platit pentru o ureche, pana la urma.

Asemanatoare

Care sunt cele mai mari mistere nerezolvate din istorie?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cand a inceput Razboiul Rece

El Salvador – Honduras: 1969, razboiul fotbalului

La 27 iunie 1969, echipele de fotbal El Salvador si Honduras s-au intalnit la Ciudad de Mexico. Invingatoarea urma sa se califice la Cupa Mondiala. Fiecare natiune o invinsese deja pe cealalta, asa ca acest „joc frumos” a fost decisiv. In cele din urma, El Salvador a castigat meciul. Imediat ce meciul s-a terminat, fanii au inceput sa se bata. Au fost scene de violenta si au fost jefuite magazinele din fiecare tara. Doua saptamani mai tarziu, avioanele de lupta salvadoriene au trecut la ofensiva, in acelasi timp cu trupele terestre care au trecut granita. Acest „razboi al fotbalului” a durat patru zile, de unde si numele „O suta de ore”. Culmea ridicolului? In realitate, cheia nu se afla pe teren, ci pe camp. Hondurasul, de cinci ori mai mare decat vecinul sau, gazduieste de ani de zile un numar mare de salvadorieni, dintre care multi au intrat ilegal in tara. Imigratia este o sursa de tensiune. Daca, dupa medierea Organizatiei Statelor Americane, armata salvadoriana va sfarsi prin a se intoarce acasa, acest scurt conflict va avea consecinte devastatoare. Ambele economii erau la jumatate, iar intoarcerea in masa a mii de refugiati fara bani a deschis calea unui viitor razboi civil in El Salvador, deja suprapopulat.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Secretele mastii de aur a lui Tutankhamon

Canada – Statele Unite: 1859, un porc ca declansator

Insulele San Juan se afla intre Vancouver (Canada) si Seattle (Statele Unite). In prezent teritoriu american, in 1859 nu erau altceva decat un no man’s land. Cum pamantul era putin locuit, acest lucru nu deranja pe nimeni. Pana la 15 iunie a aceluiasi an, cand un fermier a impuscat un porc care venise de prea multe ori sa-i devasteze campul de cartofi. Bineinteles, animalul avea un stapan, un angajat al unei companii britanice, deoarece Canada se afla sub control britanic la acea vreme. Deoarece compensatia oferita de fermier nu i-a convenit, angajatul a sesizat autoritatile Majestatii Sale. Increzator in drepturile sale, dar temandu-se pentru libertatea sa, fermierul a cerut ajutorul Statelor Unite. In aceste regiuni reci, spiritele se incing rapid. La jumatatea lunii august, americanii adunasera deja peste 400 de oameni si opt tunuri pentru a face fata celor cinci nave de razboi si celor aproximativ 1.000 de soldati englezi. Porcul din San Juan ar fi devenit porcul angoasei daca ofiterii nu ar fi calmat spiritele. In 1872, dupa o mediere germana, insulele au cazut oficial in mainile Unchiului Sam.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a schimbat Revolutia industriala lumea?

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/les-10-conflits-les-plus-absurdes-de-l-histoire-11194213/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More