Care este adevarata istorie a lui Frankenstein

In anul 1816, Mary Shelley, o tanara romanciera de origine britanica, scrie ce urma sa devina unul din cele mai mari best-sellere al tuturor timpurilor: Frankenstein sau Prometeul Modern. Insa, in acest roman filozofic se ascunde o poveste intunecata. Aceasta miscare culturala si filozofica a secolului XVIII promoveaza rationalismul, individualismul si liberalismul si a fost criticata de un numar mare de persoane.

Istoria lui Mary Shelley

In urma cu peste 200 de ani scriitoarea incepea redactarea romanului, in apropiere de Geneva, nestiind ca personajul sau principal, Frankenstein, avea sa devina extrem de celebru. Chiar daca in ziua de azi Frankenstein este amintit in special de Halloween, fiind considerat unul din simbolurile acestei sarbatori, acest roman filozofic are drept scop propunerea unei reflexii rationale si o critica a stiintei experimentale din peioada iluminismului.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Cat a durat Razboiul de 100 de ani?

Nascuta in anul 1797, fiica unei feminist si al unui filozof anarhist, a fost educata conform regulilor enuntate in Emile de J.J. Rousseau. Aceasta carte propune “un nou sistem de educatie” prin intermediul personajului imaginar Emile, pe care autorul o prezinta drept o eleva model. Opera lui Rousseau a exercitat o mare influenta asupra educatiie n Europa, inclusiv in Europa. Mary si sotul ei, tanarul poet Percy B. Shelley, admira filozoful si vointa sa imensa de a lega natura umana de societate si de expresia sensibilitatii.

Angoasele si insomniile lui Mary Shelley se intensifica odata cu o serie de eruptii vulcanice care lovesc regiunea in care locuieste. Alaturi de monstrii si de fantomele care o bantuie, Mary decide sa redacteze un recit despre spectre conform traditiei gotice. Romanul gotic, cnsiderat supranatural, drept o cale alternativa a cunoasterii cunoaste un succes fulgurant.

Dupa a terminat redactarea operei, Mary Shelley o publica sub anonimat in anul 1818. Eroul cartii sale, Victor Frankenstein, este introdus drept o crratura stranie, un demiurg. Viseaza, asemeni lui Dumnezeu, sa creeze omul.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt ritualurile pentru sezonul Gemenilor?

Sursa: https://saviezvous.fr/histoire-frankenstein/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More