Cum a murit Vercingetorix?

Mare rege al razboinicilor, inamic jurat al lui Cezar: Vercingetorix este una din cele mai cunoscute figuri ale Galiei in timpul Antichitatii. Insa, chiar daca unii dintre noi au invatat cate ceva despre el la orele de istorie, moartea sa ramane inca un mister…

Putine sunt scrierile despre existenta si moartea lui Vercingetorix. Unul din singurele portrete pe care le avem cu Vercingetorix este o opera facuta de nimeni altul decat Iulius Cezar…cam greu de crezut, nu-i asa?

Viata lui Vercingetorix, un mare razboinic

Istoricii estimeaza ca Vercingetorix s-ar fi putut naste intre anii 82-72 i.Ch. Originar din Avernes, teritoriu situat in ziua de azi in Masivul Central, aici preia stafeta de la tatal sau, Celtillos, pentru a uni galezii in fata dusmanilor romani. Chiar daca nu il putem considera cu adevarat rege al Frantei, Vercingetorix era un federal in Galia epocii deoarece a reusit sa stranga un numar mare de galezi pentru a porni un razboi impotriva invadatorului roman.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce a disparut civilizatia mayasa

Moartea lui Vercingetorix: un deces din motive neclare

Din nefericire pentru Vercingetorix, moartea se apropie cu pasi repezi de el, deoarece un atac-surpriza se soldeaza cu un esec rasunator si Vercingetorix impreuna cu oamenii sai se vad nevoiti sa se ascunda de forta dusmanului. Iulius Cezar profita de situatie pentru a-i incercui pe galezi. Incepe un asediu lung, de mai multe saptamani, care se va termina in luna septembrie, anul 52 inainte de Christos. Vercingetorix face cale intoarsa.

Ajuns pana in Roma, isi va trai ultimele zile din viata in inchisoare. Decesul lui Vercingetorix se pare ca se afla in stransa legatura cu incarcerarea. A fost asasinat, strangulat pana la moarte la comanda lui Iulius Cezar. Insa, pana in ziua de azi, misterul inca planeaza asupra mortii lui Vercingetorix, nu se stie cu exactitate cine i-a pus capat zilelor, doar ca moartea a fost ordonata de Cezar.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/comment-est-mort-vercingetorix-11178550/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More