Care a fost numele original al Africii?

Leaganul umanitatii, Africa este al doilea cel mai populat continent dupa Asia. Acelasi lucru este valabil si pentru suprafata sa. Dar care a fost numele antic dat acestui continent?

Cu o suprafata de peste 30 de milioane de km2 (inclusiv insulele) si o populatie de aproximativ 1,2 miliarde de locuitori, Africa este un continent bogat in diversitate etnica, lingvistica, culturala si religioasa. Intr-adevar, in Africa, considerata leaganul umanitatii, au fost descoperite cele mai vechi ramasite ale speciei noastre, care dateaza de peste 300.000 de ani. Mai mult, cele mai mari maimute africane sunt cele mai apropiate verisoare ale oamenilor, dupa cum a dezvoltat Darwin, parintele evolutionismului, in 1871. Situat de o parte si de alta a Ecuatorului, acest continent este marginit la nord de Marea Mediterana, la est de Oceanul Indian si de Oceanul Rosu, iar la vest de Oceanul Atlantic. Africa reprezinta putin peste 20 % din masa terestra a lumii si ofera o varietate de bogatii care au facut obiectul multor pofte de-a lungul secolelor.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Napoleon Bonaparte: cine a fost Pauline, femeia "frivola" care a trait in umbra lui?

Africa: o identitate misterioasa

Se spune ca numele actual Africa este legat de cuvantul latin Africus (ventus), care inseamna vant ploios, caracteristic Cartaginei si regiunii sale. Intr-adevar, la acea vreme, romanii foloseau cuvantul Africa pentru a se referi exclusiv la partea de nord a continentului. Potrivit altor observatori, numele sau a fost influentat de tribul Banou Ifren (tribul Amazigh, adica popoarele indigene din Africa de Nord). Stramosul acestui trib este Ifri, iar atat Ifri, cat si Ifren se refera la numele unei zeitati venerate de comunitatea berbera. Nu toti expertii sunt de acord cu privire la acest subiect. Unii sustin ca cuvantul Africa provine de la tribul Afridi, care traia in apropiere de Cartagina. Altii cred ca numele continentului a fost inspirat de cuvantul berber Taferka, care inseamna „pamant”.

Ghice ce mai avem pentru tine?  In ce an s-a nascut Willy William?

Numele antic al Africii

De fapt, se spune ca numele „original” al Africii ar fi Alkebulan, care este cel mai vechi nume de origine indigena. Acest cuvant inseamna literalmente „gradina Edenului” sau „mama omenirii”. Citat de numerosi autori, termenul ar fi fost folosit de nubieni, mauri, numizi, cartaginezi si etiopieni, diferite populatii africane, inainte de prezenta europeana. Alte porecle si expresii au fost folosite de-a lungul secolelor pentru a denumi acest vast continent. Unele dintre ele sunt folosite si astazi, cum ar fi continentul intunecat sau tara lui Ham („Ham” insemnand piei negre). Dupa cum se poate observa, originile numelui continentului african sunt potential multiple: numele sau a evoluat de-a lungul timpului si este inca subiectul multor intrebari.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/quel-est-lancien-nom-de-lafrique-11186737/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More