De ce este cerul albastru

Cerul este albastru, in diferite nuante de albastru, mai deschise sau mai inchise. O scena la care asistam cu totii zi de zi fara sa stim insa cu adevarat de ce “acoperisul” terestru are aceasta culoare. Va propunem in cele ce urmeaza sa descoperiti de ce este cerul albastru.

Cum se explica culoarea albastra a cerului?

Atunci cand lumina alba a soarelui ajunge la nivelul atmosferei terestre, este dispersata in toate directiile prin intermediul unor molecule de gaz si unor particule care se regasesc in aer. Este vorba despre un fenomen care poarta numele de imprastierea Raleigh. Lumina alba cuprinde toate culorile curcubeului, fiecare avand o lungime de unda diferita. Lungimile de unda scurte precum albastru sau violet se vor imprastia cu mai mare usurinta decat lungimile mai mari de unda precum rosu, portocaliu sau galben.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este super-vulcanul italian care ar putea intra in eruptie?

Din acest motiv cerul ne pare albastru atunci cand il privim. In cee ace priveste violetul, care are cea mai scurta lungime de unda, este si mai dispersat decat albastrul insa ochiul uman este mai sensibil la albastru si va vedea aceasta culoare.

Datorita atmosferei noastre si compozitiei sale speciale vedem cerul in albastru in timp ce, in realitate, este pur si simplu negru, ca si spatiul.

De ce cerul se acopera cu rosu cand soarele rasare sau apune?

Atunci cand soarele rasare sau apune, lumina nu intra in atmosfera sub acelasi unghi ca si in plina zi. Stratul de aer pe care lumina sa trebuie sa o traverseze este mai gros si lasa sa treaca cu mai mare usurinta lungimile mai mari de unda precum rosu sau portocaliu in timp ce undele scurte precum albastru se vor trezi blocate.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce apa marii este sarata?

Astfel se explica culorile spectaculoase pe care le vedem dimineata si seara. Daca aerul contine praf sau particule de apa, lumina este si mai reflectata, creand astfel un magnific tablou natural, aproape ireal.

Sursa: https://saviezvous.fr/pourquoi-le-ciel-est-il-bleu/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More