Care este varsta potrivita de a steriliza un caine

Chiar daca teoretic sterilizarea unui caine poate surveni la orice varsta, chiar daca specialistii recomanda practicarea acestei operatiuni atunci cand cainele (mascul sau femela) este inca mic. Cu toate acestea, unii factori precum rasa pot schimba varsta castrarii.

Pentru numerosi stapani sterilizarea sau castrarea reprezinta un act care pare dureros si greu de suportat de un caine. Realitatea este alta: este o operatiune benefica pentru sanatatea sa. Sterilizarea unui caine, mascul sau femela, te ajuta sa eviti un numar mare de probleme la varsta adulta. Masculii sterilizati nu risca astfel sa sufere de tumoare la testicule si se reduc in mod considerabil problemele la nivel de prostata. La femele avantajele sunt si mai numeroase: se elimina perioada de calduri, de infectii uterine sau riscul aparitiei de tumori la nivelul mameleoanelor.

Sterilizarea inaintea aparitiei perioadei de pubertate, recomandata

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai rapid animal din lume

Indiferent daca este vorba despre un mascul sau despre o femela, recomandarea specialistilor este aceea ca sterilizarea sa se faca inainte de perioada de pubertate a cainelui. In general, aceasta operatiune este efectuata dupa varsta de sase luni a cainelui. Insa, cea mai buna perioada pentru aceasta operatiune variza in functie de rasa cainelui. Pentru rasele de talie mica precum Corgi spre exemplu, sterilizarea poate fi efectuata intre varsta de 6-7 luni. Dar, cainii de talie mai mare cum sunt labradorii sau ciobanestii germani pot fi sterilizati dupa varsta de 10 luni. Operatiunea poate fi amanata chiar si pana cand cainele implineste varsta de 1 an.

Schimbari vizibile chiar dupa operatiune

Fiind privat de organele reproducatoare, atat cainele femela cat si mascul pot suferi efecte secundare post-operatorii. Chiar daca unele rase pot suferi modificari de comportament, cel mai frecvent efect dupa aceasta operatiune de sterilizare este luarea in greutate. Recomandarea este aceea de a cantari regulat cainele inainte de operatie. Obiectivul este acela ca un caine sa isi pastreze o greutate proportionala in conformitate cu standardele rasei din care face parte. Daca cainele ia in greutate atunci alimentatia trebuie adaptata.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se reproduc serpii

 

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More