De unde vin dungile zebrelor

Dungile zebrelor, motivele specifice leoparzilor…sunt atatea exemple de motive de culori formate dintr—o multitudine de repetitii.

De unde vin dungile zebrelor?

Atunci cand ne gandim la originea organismelor, pentru a ne interesa de formarea acestor tesuturi biologice colorate, gasim un moment in care culorile inca nu erau produse. Insa acest lucru nu inseamna ca tesutul nu s-a pregatit pentru a fi organizat in viitoarele dungi, pete sau cerculete deoarece acestea din urma ar fi putut fi deja codate sub o alta forma de semnal, necolorat, genetic sau epigenetic spre exemplu.
Se spune despre zebre ca sunt rudele salbatice ale cailor. Insa, spre deosebire de cai, zebrele se bazeaza mai mult pe aspectul lor.

Caii se folosesc de coada sa indeparteze mustele si nu au alta modalitate de a profita de corpul lor. Dungile le fac pe zebre nu doar simpatice ci au si un rol de a crea o iluzie optica. Daca de la distanta zebrele reusesc sa observe o tinta foarte bine, atunci cand se apropie mai tare, vederea insectelor devine extrem de slaba si dungile zebrelor nu fac decat sa le deruteze si mai tare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cainii si pisicile se pot imbolnavi din cauza frigului?

Multa vreme s-a crezut despre zebra ca dungile folosesc drept metoda de camuflaj deoarece sunt nevoite de nenumarate ori sa gaseasca o modalitate de a se ascunde de pradatorii care le vaneaza neincetat. Insa exista unele studii care vin sa nege aceasta teorie a camuflajului si se sustine ca de fapt dungile zebrelor sunt pentru a le apara de muste.

Un alt studiu, realizat de un grup de cercetatori din Ungaria a ajuns recent la aceeasi concluzie. Se pare ca distributia dungilor de pe corpul zebrelor se suprapunea cu raza de actiune a mustelor, insecte la care zebrele sunt mai sensibile. Muscaturile de muste le irita pe zebra insa aceste muste sunt purtatoare de boli sau le pot cauza o pierdere destul de importanta de sange. Se pare ca dungile zebrelor fac in asa fel incat zebrele sa nu mai fie atat de atractive pentru muste.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More