Ce pasare are cele mai mari aripi?

Datorita anvergurii aripilor sale, aceasta pasare poate plana ore indelungate deasupra oceanului: stii ce specie este?

Albatrosul este o pasare marina emblematica, care poate fi observata in marile Pacificului de Nord si la sud de Tropicul Capricornului. Acest animal pelagic, care face parte din familia Diomedeidae, este renumit pentru capacitatea sa de a zbura pe distante mari deasupra oceanului, fara sa atinga sau cu foarte putin teren.

Albatrosul, o pasare puternica

Cu aripi care pot depasi cu usurinta trei metri (pana la 3,50 metri in cazul albatrosului urlator), albatrosul este una dintre pasarile cu cea mai mare anvergura a aripilor. In ciuda morfologiei sale impunatoare, pasarea pelagica ramane relativ usoara (intre 6 si 12 kilograme), o densitate care o face deosebit de potrivita pentru a aluneca pe distante lungi.

Potrivit unui studiu din 2004, cel mai rapid albatros a parcurs aproape 22.550 de kilometri in doar 46 de zile, fara sa aterizeze vreodata.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai lunga gestatie din lumea animala?

O planare perfect controlata, dar o decolare riscanta

Desi albatrosul are cea mai mare anvergura a aripilor dintre toate speciile de pasari actuale, are cateva probleme in a se ridica de la sol. Din cauza lungimii aripilor si a marimii masei sale corporale, faza de decolare este dificila pentru pasarea de mare, care trebuie sa alerge cativa metri inainte de a parasi pamantul.

Odata ajuns in aer, animalul planeaza fara efort, exploatand diferitele vanturi si curenti ca un velier pentru a fi purtat mii de kilometri fara sa bata din aripi zile intregi.

Acest talent este esential pentru supravietuirea albatrosului, permitandu-i sa parcurga distante mari deasupra marilor in cautare de hrana (in principal peste, calmar si kril, in afara de cateva bucati de resturi organice care plutesc la suprafata apei).

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum recunoastem regina albinelor?

Albatrosul, o specie pe cale de disparitie

Deoarece albatrosul se reproduce foarte incet, rata mortalitatii indivizilor adulti este greu de compensat. Dintre cele 22 de specii de albatros existente, 18 sunt amenintate cu disparitia. Desi in trecut erau vanate pentru pene si carne, pasarile pelagice de astazi se confrunta cu noi amenintari.

Printre acestea se numara introducerea de pradatori domestici (pisici, sobolani etc.) in zonele de reproducere, pescuitul excesiv, care priveaza pasarile de hrana*, si poluarea cu plastic, care sufoca puii si adultii deopotriva. Ca sa nu mai vorbim de poluarea luminoasa, care dezorienteaza si mai mult animalele.

 

Sursa:  https://sciencepost.fr/oiseau-plus-grandes-ailes-regne-animal-albatros/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More