De ce au girafele limba albastra?

Atunci cand ne gandim la o limba, culoarea care ne vine in minte este de obicei rozul. Dar nu vei vedea o limba roz la o girafa, deoarece limba acesteia este de un albastru intens. Cum se explica aceasta culoare neobisnuita a limbii?

Limba girafei este albastra din cauza melaninei

Dominand savana, girafele sunt un simbol iconic al Africii. Gatul lor lung, blana patata si natura blanda au captivat de mult timp oamenii. Dar aceste creaturi maiestuoase au o alta trasatura fascinanta: limba lor albastra. Intinzandu-se pana la 45 de centimetri in lungime, aceste limbi alungite sunt o adevarata minune a naturii. La prima vedere, ai putea crede ca aceasta culoare neobisnuita este rezultatul unei ciudatenii evolutive.

In realitate, ea serveste unei multitudini de scopuri adanc inradacinate in biologia si stilul de viata al girafei. In primul rand, culoarea albastru intens a limbii unei girafe se datoreaza unei concentratii ridicate de melanina, acelasi pigment responsabil pentru colorarea pielii si a parului uman. Melanina actioneaza ca o protectie solara naturala pentru limba girafei. Acest lucru este absolut necesar, deoarece girafele isi petrec ore lungi expunandu-si limbile la soare in timp ce se hranesc cu frunze de salcam.

Asemanatoare

Cat de des trebuie sa iti speli cainele?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii despre labrador

Aceasta limba albastra este esentiala pentru supravietuirea girafei

In timp ce protectia solara este functia principala a limbii albastre a girafei, rolul sau merge mult mai departe. Culoarea inchisa a limbii girafei poate ajuta, de asemenea, animalul sa se termoregleze, deoarece melanina poate absorbi caldura. Abundenta de melanina din limba poate, de asemenea, sa sporeasca consumul de hrana prin intarirea texturii aspre a limbii. Acest lucru ajuta girafele sa apuce si sa dezlipeasca frunzele mai eficient, maximizand aportul nutritional.

Iar unele studii sugereaza chiar ca melanina prezenta in saliva girafelor ar putea avea proprietati antiseptice, ajutand la vindecarea ranilor si la prevenirea infectiilor limbii. Desi oamenii de stiinta au descoperit functia fundamentala a limbii albastre a girafei, intregul sau repertoriu de abilitati ramane o zona activa de cercetare. Studiile in curs de desfasurare exploreaza compozitia exacta a melaninei din limba girafei, interactiunea acesteia cu saliva si rolul sau potential in alte procese fiziologice.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai lunga gestatie din lumea animala?

In concluzie, limba girafei este un mecanism de adaptare fascinant. Dar este, de asemenea, un memento al vulnerabilitatii acestor creaturi magnifice. De asemenea, este interesant de remarcat ca girafele nu sunt singurele animale cu o limba neobisnuit de inchisa la culoare. Printre animalele cu limbi mov se numara si ursii polari.

 

Sursa:  https://dailygeekshow.com/girafe-langue-bleue/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More